Studiu: De la intenție la achiziția unei locuințe
Numărul 15-16, 23 apr. - 13 mai 2019 » Analize și sinteze
Cei mai mulți români declară că știau la ce să se aștepte atunci când au început să caute o locuință și că au văzut deja peste 10 locuințe fără să o găsească pe cea dorită, relevă studiul „De la intenție la achiziția unei locuințe”, realizat de OLX Imobiliare. Astfel, aproape jumătate dintre cei incluși în studiu (47%) au văzut deja peste 10 posibile locuințe, fără a lua decizia de achiziție, în timp ce 22% dintre aceștia nu au vizionat niciuna, deși se află în pline căutări.
Întrebați care este diferența dintre așteptări și realitate atunci când vine vorba despre căutarea unei locuințe, jumătate dintre respondenți au declarat că procesul de achiziție a decurs așa cum se așteptau (50%), 36% dintre aceștia sunt mai nemulțumiți, iar 14% – mai mulțumiți decât se așteptau.
În ceea ce privește nivelul de satisfacție în legătură cu perioada de când își caută o locuință, respondenții au declarat că, pe o scară de la 1 la 10, se poziționează astfel: în cazul celor care caută de mai puțin de o lună – 6,63; în cazul celor care caută de 1-6 luni – 5,80; în cazul celor care caută de 7-12 luni – 6,17; în cazul celor care caută de 13-24 luni – 6,05; în cazul celor care caută de peste 2 ani – 5,25.
Bărbații sunt mai mulțumiți decât femeile de felul în care decurge acest proces. Astfel, aceştia au declarat că nivelul de satisfacție este de 6,24 pe o scară de la 1 la 10, în timp ce femeile au notat cu 5,63. Persoanele care caută o locuință de unele singure au spus că nivelul de satisfacție este de 5,98 pe o scară de la 1 la 10, în timp ce persoanele care caută împreună cu partenerul – de 6,10.
Procesul de căutare a început de mai puțin de o lună pentru 21%, de 1-6 luni pentru 39% dintre respondenți, de 7-12 luni pentru 15%, de 13-24 luni pentru 11% și de peste doi ani pentru 14%.
Întrebați care sunt aspectele pozitive cu care s-au întâlnit pe parcursul căutării unei locuințe, respondenții le-au amintit pe următoarele, în ordinea importanței: „mă atrage ideea de a avea o nouă locuință”; „platformele imobiliare îmi ușurează procesul de căutare”; „e o activitate care îmi face plăcere”; „există multe oferte pe piață”; „am găsit locuințe care se pliază nevoilor mele”; „colaborez cu un agent imobiliar competent”.
Pe de altă parte, cele mai amintite aspecte negative întâlnite pe parcursul căutării unui apartament sunt, în ordinea importanței, următoarele: „prețurile sunt mai mari decât mă așteptam”; „proprietățile bune dispar repede de pe piață”; „unele oferte se repetă”; „mi-am dat seama că bugetul meu nu va fi suficient pentru ce îmi doresc”; „tot procesul durează mai mult decât mă așteptam”; „uneori proprietatea nu corespunde întocmai cu anunțul”.
Studiul a fost derulat pe parcursul lunilor martie și aprilie 2019, pe OLX.ro și a implicat 1064 respondenți, bărbați și femei, cu vârste de peste 18 ani, din diferite zone ale României.
Dintre respondenți, 61% stau în propria locuință (nivelul de satisfacție – 5,99 pe o scară de la 1 la 10), 21% în chirie (nivelul de satisfacție – 5,80), iar 14% cu părinții, familia sau alți membri ai familiei (nivelul de satisfacție – 6,46). Întrebați dacă au mai făcut achiziții de locuințe, 43% dintre persoanele incluse în studiu au declarat că se află la prima achiziție, 34% la a doua, iar 22% dintre aceștia au spus că au achiziționat mai multe locuințe până acum. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial