Studiu Deloitte: Interes în creștere pentru tehnologii emergente, în România
Numărul 34, 4-10 sept. 2018 » Conectarea la era digitală
La nivel global, digitalizarea este percepută de cvasitotalitatea organizațiilor ca o prioritate strategică
Raportul CIO Survey 2018, realizat de Deloitte la nivel global, relevă, pe plan mondial, o cerere de specialiști în securitate cibernetică din ce în ce mai mare, însoțită de cererea de specialiști în analiza datelor. În România, acestea sunt două tipuri de resurse pentru care concurează companiile locale și centrele de servicii ale marilor corporații globale, spun autorii documentului. „Considerăm că acest studiu este reprezentativ pentru companiile din România, fie ele subsidiare ale unor companii multinaționale sau organizații locale. Observăm în interiorul echipelor IT o creștere a interesului explorării tehnologiilor emergente, incluzând aplicațiile inteligenței artificiale și machine learning, Internet of Things, precum și Robotic Process Automation (RPA)”, a subliniat Andrei Ionescu, Partener Consultanță în managementul riscului Deloitte România.
Principalele concluzii ale CIO Survey relevă că peste o treime dintre respondenți își construiesc bugetele în euro, iar aproape jumătate se află în Europa; aproximativ 10% dintre organizațiile analizate se diferențiază ca făcând parte din avangarda digitală, organizații care îmbină o strategie digitală coerentă cu o abordare IT situată printre liderii de piață.
„Funcția de Chief Information Officer (CIO) este din ce în ce mai puțin apreciată pentru valori tradiționale ca rezolvarea problemelor complexe sau ambiția de a fi de succes. În schimb, se așteaptă de la CIO să livreze schimbări organizaționale de anvergură, cu echipe percepute ca având performanță înaltă și orientate către rezultate”, subliniază analiștii Deloitte. De asemenea, studiul evidențiază că digitalizarea este percepută de cvasitotalitatea organizațiilor ca o prioritate strategică, „chiar dacă definiția acestui concept este vagă și poate diferi între organizații”, iar automatizarea și transformarea proceselor, precum și experiența clienților reprezintă principalele arii de interes din zona digitală.
Concluziile cercetării mai indică, între altele: echipele IT caută cu prioritate oameni motivați să rezolve probleme de business prin tehnologie, în detrimentul specializării într-o tehnologie anume; valorile cele mai cerute sunt creativitatea, flexibilitatea cognitivă și inteligența emoțională; impactul major în viitorul apropiat va fi dat de cyber security, modernizarea aplicațiilor și serviciilor și cloud; tehnologiile de interes sunt cele de digitalizare, data analytics și tehnologiile emergente; cele mai urmărite tehnologii emergente sunt inteligența artificială și machine learning, Internet of Things și Robotics Process Automation; așteptările curente de la un CIO în domeniul tehnologiilor emergente sunt, în principal, să exploreze posibilitățile date de acestea și, în secundar, să le experimenteze.
Sondajul CIO Survey 2018 a fost desfășurat în 71 de țări cu scopul de a înțelege mai bine impactul rolului de CIO. Cercetarea a cuprins interviuri și sondaje online. La nivel global, au participat 1.437 de lideri în tehnologie și business din 23 de industrii. Cei interesați pot accesa raportul integral și infograficele aici. (Al.R.)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial