Studiu: Doar 5% dintre români fac voluntariat în mod constant și activ
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Lumea în care trăim
Doar 5% dintre români participă activ și constant la acțiuni de voluntariat, deși 92% dintre ei consideră apelul la voluntariat o practică pozitivă, relevă un studiu realizat în primăvara acestui an, citat de Agerpres. Conform cercetării, derulate în parteneriat de Kaufland România cu experți de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, împreună cu UniBuc Consult - Serviciul de Training și Consultanță și compania de cercetare iSense Solutions, motivele principale pentru care românii fac voluntariat, într-un cadru neorganizat, sunt emoționale. Aproape jumătate (43%) dintre români nu au participat încă la activități de voluntariat într-un cadru oficial și organizat, iar emoția rămâne principalul factor care îi motivează pe adepții voluntariatului. Rezultatele relevă, totodată, că majoritatea respondenților atribuie voluntariatului asocieri pozitive precum bunătate (90%), responsabilitate (86%) sau implicare civică (82%) și menționează o varietate extinsă de motive pentru care aleg să își petreacă timpul astfel. În ceea ce privește sursele de informare privind oportunitățile de voluntariat și mobilizarea pentru astfel de cauze, rețelele de socializare (32%) și prietenii/cunoștințele (24%) sunt principale. De altfel, cele mai credibile surse de organizare a voluntariatului sunt pentru români grupurile de cetățeni (29%), bisericile (27%), ONG-uri (25%).
Mai mult de jumătate dintre respondenți nu fac voluntariat din lipsă de timp sau alte obligații (55%), pentru că nu vor (52%) sau cred că statul și alte instituții ar trebui să rezolve problemele societății (51%). Totodată, două treimi (64%) dintre respondenți nu știu că există o lege a voluntariatului, iar 74% și-au exprimat dorința de a avea un cadru legislativ bine definit pentru desfășurarea acestor activități.
Sondajul s-a realizat pe un eșantion de 1005 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta peste 18 ani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane