Studiu: Doar un român din zece ar fi pregătit financiar în cazul unui dezastru
Numărul 41, 18-24 oct. 2023 » Roza vânturilor
Doar 11% dintre români ar putea face față din punct de vedere financiar costurilor cu repararea sau înlocuirea bunurilor afectate de un potențial dezastru care le-ar afecta locuința, rezultă din cel mai nou studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pentru Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), relatează Agerpres. Totodată, 80% dintre respondenți au declarat că știu ce ar trebui să facă în caz de cutremur pentru a se proteja și a rămâne în siguranță, arată același studiu. Un procentaj similar consideră și că locuința lor este rezistentă și foarte rezistentă în situația producerii unui cutremur. În același timp, doar 30% dintre români dețin un kit de prim-ajutor pe care l-ar putea folosi dacă ar avea loc un cutremur.
Pentru a fi protejați în eventualitatea producerii unui cutremur și a altor catastrofe naturale, de tipul inundațiilor și alunecărilor de teren, este necesar ca proprietarii locuințelor să încheie polița obligatorie PAD, care poate oferi un sprijin financiar până în limita a 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, în funcție de tipul construcției.
"O poliță de asigurare facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie, acoperind la valoarea reală a locuinței eventuale daune produse de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute - inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice", a adăugat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice