Studiu: Dobânzile negative nu au pus capăt dorinței de economisire a europenilor
Telex » Știri 21 noiembrie 2016
Băncile centrale din Europa au adoptat ani de zile măsuri ample de stimulare, dar europenii continuă să îşi păstreze banii în conturi de economii, chiar dacă dobânzile sunt la nivelul zero sau negative, potrivit unui studiu realizat de cel mai mare colector de datorii din Europa, compania Intrum Justitia din Stockholm, relatează Bloomberg. „După criza financiată oamenii au simţit nevoia să îşi creeze o anumită siguranţă, chiar dacă au mijloace financiare restrânse. Motivul nu poate fi un câştig fantastic, aşa că trebuie să fie vorba despre siguranţă, să ai bani în bancă”, a explicat directorul general al Intrum Justitia, Mikael Ericson.
Circa 69% dintre europeni îşi păstrează banii în conturi bancare, potrivit studiului European Consumer Payment Report, realizat prin intervievarea a circa 21.000 de oameni în 21 de ţări. Studiul mai arată că 26% dintre europeni preferă să îşi păstreze surplusul de bani în numerar, iar alţi 16% în acţiuni. Numai 14% dintre persoanele intervievate au spus că apelează la fonduri de investiţii, 8% investesc în proprietăţi imobiliare şi 8% în obligaţiuni. În Danemarca şi Suedia, unde dobânzile băncilor centrale sunt negative, aproape 80% dintre persoanele intervievate au spus că îşi păstrează banii în conturi bancare. În Franţa, Marea Britanie şi Olanda, ponderea este de peste 80%.
Potrivit realizatorilor studiului, mai îngrijorător este faptul că şi după ani de zile de măsuri monetare de sprijin extraordinare mulţi europeni se întreabă dacă le-ar fi fost mai bine dacă ar fi trăit în altă parte. La nivelul Europei, 24% dintre cei intervievaţi au spus că vor să se mute pentru a scăpa de problemele financiare din ţările lor. Circa 27% dintre persoane au spus că uneori nu pot să îşi plătească datoriile. Dintre aceştia, 58% simt că nu au destui bani pentru o existenţă demnă.
Studiul arată fragilitatea financiară a multor europeni, la aproape cinci ani de la criza datoriilor din regiune. În ultimele 12 luni, circa 44% dintre europeni nu au fost capabili să îşi plătească la timp cel puţin o factură, mai ales din cauza lipsei de bani. Cea mai gravă situaţie este în Grecia, unde 76% dintre familii nu reuşesc să achite la timp facturile.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial