Studiu: Echilibrul personal și sănătatea, printre calitățile căutate de angajatori pentru candidații la poziții-cheie în 2022
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » Analize și sinteze
Angajatorii care caută salariați pentru poziții-cheie se vor concentra în 2022 pe trei tipuri de calități ale candidaților, altele decât competența, arată o analiză a viitorului pieței muncii realizată de compania de resurse umane Key 2 Success (K2S), citată de Agerpres. Astfel, calitățile pe care le vor căuta angajatorii sunt împărțite pe trei categorii: prima include inteligența emoțională, compasiunea și spiritul de echipă, necesare pentru a menține motivația și eficiența în mediul impersonal online.
A doua categorie de calități care vor fi căutate de angajatori anul viitor include sănătatea, echilibrul personal și anti-fragilitatea în adaptarea pe termen lung la volatilitatea economică și sanitară crescute.
A treia categorie de calități ale candidaților la poziții-cheie vizează agilitatea, gândirea inovativă și digitalizarea, în contextul în care viteza cu care tehnologia avansează crește exponențial.
Analiza K2S atrage atenția că la finalul acestui an competiția pe piața muncii rămâne intensă, în contextul în care, în urma celor 2 ani de pandemie, majoritatea companiilor au traversat procese complexe de transformare, care, împreună cu tensiunea psihică a perioadei, au adus o presiune crescută pe piața forței de muncă, resimțită în special de angajații cu roluri-cheie din companii, adică de cei cu responsabilități mari.
Astfel, principala provocare a companiilor în 2022 va fi să găsească metode noi de motivare, atragere și retenție a specialiștilor, având în vedere că pachetul salarial nu mai este principalul motivator al oamenilor din poziții-cheie, iar nevoi secundare, precum nevoia de echilibru și de sănătate emoțională, de recreere și relaxare, au ajuns în topul priorităților angajaților, se precizează în analiză.
„Companiile au început să pună în ultimul an pe piață beneficii noi atât pentru retenția angajaților din roluri-cheie, cât și pentru atragerea oamenilor noi, buni, în organizație. Între acestea se numără programele de relaxare mentală și fizică ce integrează neuroștiința, nutriția și tehnologii precum VR (realitate virtuală) sau inteligență artificială, flexibilizarea scopului și a programului de lucru prin orientarea spre termene și rezultate (în locul programului clasic 9.00-18.00), personalizarea sistemului de management al talentelor și succesiune, cu o perspectivă dincolo de promovarea ierahică sau funcțională”, a explicat Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S, citat în comunicat.
Autorii studiului amintesc că doar pe platforma de recrutare LinkedIn erau disponibile la nivelul lunii noiembrie 2021 aproape 24.000 de joburi în București, iar dintre acestea peste 35% erau promovate ca roluri în sistem de lucru de acasă sau în format hibrid (parțial de acasă, parțial de la biroul companiei).
Prin urmare, munca de la distanță sau în diferite modalități hibrid va continua și în 2022, iar în acest context, având în vedere presiunea asociată perioadei pandemice, va continua, de asemenea, tendința de fluctuație și de motivație din ce în ce mai redusă a angajaților din poziții-cheie, atrage atenția K2S.
În acest context, compania de resurse umane recomandă managerilor de companii trei strategii pentru reținerea angajaților din poziții-cheie: implementarea de metode de tip People Analytics, care pot ajuta la o mai bună înțelegere a dinamicii pieței muncii; crearea unui mediu ce încurajează o stare de echilibru fizic și emoțional - prin soluții de tehnologie pentru reducerea stresului și anxietății sau prin programe de tip workshop-uri de prevenire/gestionare a stresului și anxietății; creșterea gradului de adaptare/acceptare a modelelor viitoare de lucru rezultate din transformările de afaceri și pregătirea noilor generații ce intră pe piața muncii, prin metode de mentorat, coaching sau compasiune.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice