Studiu: Economia germană va pierde anul acesta 49 de miliarde de euro din cauza insuficienței forței de muncă
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Lumea în care trăim
Economia Germaniei va pierde anul acesta circa 49 de miliarde de euro pe care companiile le-ar putea obține dacă criză de forță de muncă specializată nu le-ar afecta producția, potrivit unui studiu prezentat de Institutul german pentru Cercetare Economică (IW), apropiat patronatelor, relatează agențiile EFE și DPA, preluate de Agerpres. În anul 2023 aproximativ 570.000 de posturi erau vacante în companiile germane, în pofida unui nivel record de ocupare a forței de muncă de circa 45,9 milioane de angajați.
Întrucât numărul insuficient al lucrătorilor calificați va continua să se acutizeze pe măsură ce se fac simțite efectele îmbătrânirii populației și natalității reduse, se estimează că în anul 2027 costul acestei crize a forței de muncă în economia germană va ajunge la circa 74 de miliarde de euro.
Pentru a inversa această situație este necesară înlesnirea imigrației lucrătorilor calificați, semnalează Institutul german pentru Cercetare Economică (IW), ce susține inițiativele în acest sens impulsionate de guvernul cancelarului Olaf Scholz, cum ar fi, de exemplu, cea referitoare la recunoașterea calificărilor obținute în străinătate.
Același institut mai cere măsuri pentru a stimula femeile să lucreze în perioada în care pot beneficia de concediu pentru creșterea copilului, cum ar fi, de pildă, crearea unor noi facilități pentru îngrijirea copiilor, și, de asemenea, pentru a stimula persoanele ajunse la vârsta de pensionare să continue să lucreze.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național