Studiu ESOP: Opțiunea de a lucra de oriunde va face diferența în atragerea de noi angajați
Numărul 35, 7-13 sep. 2022 » Analize și sinteze
Opțiunea de a lucra de oriunde va face diferența între a atrage noi angajați sau în a-i reține pe cei existenți, iar majoritatea companiilor se așteaptă la reașezări graduale și la revenirea în mai multe valuri, arată o analiză publicată de o companie specializată în servicii imobiliare oferite mediului antreprenorial, citată de Agerpres. Potrivit documentului, revenirea graduală la birou, începută treptat din primăvară, se așteaptă să înregistreze un nou val în această toamnă, odată cu deschiderea noului an școlar.
„Începerea școlii poate stimula revenirea mai multor angajați la birou, în special a angajaților care au copii la grădinițe și școli ce se află în proximitatea clădirii de birouri unde lucrează. Totuși, munca hibrid rămâne una dintre facilitățile importante în atragerea și retenția angajaților. Tendința accentuată în ultimii doi ani de pandemie începe să prindă diverse nuanțe. Tot mai mulți angajați și firme iau în calcul reîntoarcerea la biroul clasic, dar nu chiar la același birou, deși în același loc”, menționează ESOP.
Conform sursei citate, unele firmele continuă să se confrunte cu provocarea de a-i convinge pe angajați să se reîntoarcă la birou, în ciuda reducerii restricțiilor legate de pandemie și de reducerea pericolului infectării cu COVID. Astfel, managerii se văd nevoiți să caute noi soluții prin care să îi atragă pe angajați la birou și să păstreze, când este cazul, avantajele telemuncii.
Analiza arată că, în primul rând, opțiunea de a lucra de oriunde va face diferența între a atrage noi angajați sau în a-i reține pe cei existenți. Majoritatea companiilor se așteaptă la reașezări graduale și la revenirea în mai multe valuri.
„Lucrul de acasă, îmbrăcat în haine comode, de pe plajă sau din cabana de munte înainte de a se aventura pe pârtia de schi se va păstra, pentru o parte dintre angajați. În același timp, pentru alți angajați, dorința de a separa viața profesională și cea personală îi va determina să lucreze la sediul companiei mai mult timp decât până acum”, arată analiza.
Totodată, cei care își duc copiii la grădinițele și școlile din proximitatea sediului unde lucrează își vor putea adapta programul de la birou în funcție de programul educațional al copiilor.
Conform sursei citate, multe grădinițe și școli oferă programe afterschool de luni până vineri, până la ora 16.00 sau la ora 18.00. Cel mai probabil, acesta va fi și programul de lucru al părinților, când vor lucra de la sediu.
Unitățile de învățământ amplasate lângă principalii poli de business ai Capitalei au început să reprezinte facilități care sunt din ce în ce mai apreciate de companii. În acest context, începerea școlii poate reduce presiunea de a fi peste tot, în același timp, pentru o parte dintre părinți. Cel puțin în timpul orelor de școală, acești părinți vor putea lucra liniștiți de la sediul companiei.
„Dacă în urmă cu 10-15 ani, proximitatea clădirilor de birouri, de universități era un factor important luat în considerare la alegerea sediului, în momentul de față atractivitatea unui spațiu de birouri este din ce în ce mai mult evaluată și prin prisma integrării sau proximității grădinițelor, școlilor sau liceelor. Tinerii studenți sau absolvenți pe care acum mai bine de un deceniu firmele se băteau să îi angajeze au acum familii, iar prioritățile li s-au schimbat. Acești părinți fac eforturi pentru a le asigura copiilor accesul la un sistem de educație cât mai peformant, prin alegerea unor instituții de învățământ de prestigiu, din mediul privat sau de stat. De cele mai multe ori, aceste instituții nu se află în proximitatea locuințelor lor. Astfel, le-ar fi de ajutor să fie măcar în apropierea locului de muncă”, apreciază Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting | CORFAC International, care a mai menționat că pandemia a crescut reziliența firmelor și că vom asista, în continuare, la un mediu plin de diversitate, flexibilitate, dar și la un focus treptat pe reîntoarcerea la birou, prin sisteme cât mai evoluate de muncă hibridă, în care componenta umană va avea un rol important.
„Tehnologia este un aliat redutabil, iar instrumentele sale au fost integrate în activitatea de zi cu și a firmelor (cloud, online meetings etc.), însă comunicarea față în față și concentrarea pe care unii dintre angajați o vor avea după revenirea lor la birou, odată cu începerea școlii, vor reprezenta argumente din ce în ce mai solide pentru o creștere a prezenței fizice la birou”, considera Alexandru Petrescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane