Studiu: Europenii sunt dispuși să își schimbe obiceiurile alimentare pentru a proteja mediul
Telex » Știri 4 iunie 2020
Majoritatea consumatorilor europeni sunt gata să îşi schimbe obiceiurile în favoarea unei alimentaţii mai sustenabile, însă preţurile şi alegerile limitate frânează această evoluţie, afirmă un studiu publicat de Biroul European al Uniunilor de Consumatori (BEUC), transmite AFP, citată de Agerpres. Mai multe de jumătate dintre persoanele intervievate susţin că protecţia mediului a avut o influenţă asupra obiceiurilor lor alimentare (parţial 42,6% sau mult 16,6%), arată rezultatele acestui studiu realizat în 11 ţări din UE pe baza unui eşantion de aproximativ 1.000 de persoane, în fiecare ţară. Acest lucru este adevărat în special pentru consumatorii italieni, portughezi, spanioli, austrieci şi sloveni, şi mai puţin pentru consumatorii din Belgia, Lituania, Olanda şi Slovacia, care, alături de Grecia şi Olanda, sunt ţările vizate de acest studiu.
Chiar dacă sunt dispuşi să îşi schimbe obiceiurile, consumatorii au însă şi „tendinţa de a subestima impactul propriilor lor obiceiuri alimentare asupra mediului”, susţin autorii studiului.
Peste 63% dintre cei intervievaţi nu sunt de acord cu afirmaţia că ceea ce mănâncă are un impact asupra mediului şi mai puţin de jumătate (48%) cred că obiceiurile alimentare au cel puţin un impact similar cu cel al utilizării automobilului.
BEUC subliniază că, potrivit Comisiei Europene, „consumul alimentar este principala sursă de efecte negative asupra mediului generate de gospodăriile europene, urmat de încălzirea locuinţei şi mobilitate (în special utilizarea unui vehicul privat)”. Pentru majoritatea consumatorilor, principalul obstacol care stă în calea schimbării obiceiurilor este preţul, dar şi „informaţiile puţin clare şi alegerile limitate”.
Studiul a fost realizat în toamna lui 2019 şi deci nu ţine cont de influenţele care au legătură cu criza coronavirusului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național