Studiu EY: Cinci tehnologii-cheie care vor transforma funcția directorilor financiari
Numărul 32, 8-14 noiembrie 2016 » Lumea în care trăim
Numeroși directori financiari consideră că nu sunt îndeajuns de pregătiți pentru a răspunde cerințelor viitorului. Potrivit studiului EY, The DNA of CFO, 47% dintre intervievați au declarat că funcția lor actuală nu înglobează toate capacitățile care vor deveni prioritare în următorii ani, iar 69% văd rolul liderului financiar schimbându-se fundamental pe măsură ce sarcinile tradiționale se automatizează. Studiul relevă că progresele înregistrate de noile tehnologii oferă directorilor financiari oportunitatea de a-și redefini funcția. 65% dintre respondenți spun că standardizarea și procesele automatizate vor reprezenta o prioritate pentru funcția financiară de mâine. 58% dintre ei declară că, în viitor, se vor concentra în principal pe folosirea tehnologiilor de ultimă generație.
Cercetarea EY prezintă cinci tehnologii-cheie care vor juca un rol semnificativ în transformarea funcției financiare:
Data analytics și previzionare. În viitor, confruntarea cu volatilitatea și incertitudinea mediului de afaceri va constitui noua stare de normalitate. „O serie întreagă de forțe – presiunea crescândă asupra resurselor naturale, schimbările climatice și atacurile cibernetice tot mai sofisticate – vor genera provocări pentru organizațiile multinaționale”, se precizează în studiu. Realizatorii studiului sunt de părere că directorii financiari trebuie să analizeze permanent modul în care pot folosi o analiză complexă și predictivă a datelor pentru a îmbunătăți performanțele organizației. 23% dintre liderii financiari consideră că prioritatea o reprezintă îmbunătățirea capabilităților big data și analytics pentru un management eficient al riscului.
RPA (Robotic Process Automation). Analiștii EY precizează că 65% dintre respondenți la nivel mondial au spus că „standardizarea și automatizarea proceselor, precum și îmbunătățirea agilității și calității proceselor” reprezintă o prioritate pentru funcția financiară.
Cloud și SaaS (Software as a Service). Cercetarea relevă că îmbunătățirea abilităților legate de tehnologia digitală este importantă pentru multe industrii, dar reprezintă o prioritate de top mai ales în sectorul media și entertainment. 67% dintre liderii financiari din acest sector au declarat că îmbunătățirea abilităților legate de tehnologiile digitale în zone precum mobilitatea, cloud și SaaS va constitui o prioritate majoră în următorii cinci ani. Ponderea a fost la fel de ridicată și în alte sectoare industriale: peste 60% în sectorul bancar, în transporturi și în producția industrială.
Inteligența artificială (AI). Sistemele AI sunt capabile să încorporeze informații și instrucțiuni, să învețe din interacțiunea cu ființele umane și să răspundă la situații noi și la întrebări printr-un comportament asemănător celui uman. În plus, inteligența artificială completează tehnologii precum RPA, incluzând sisteme care recunosc tipare, pot învăța și se pot adapta la situații noi.
Blockchain. Un blockchain este un registru digital – o bază de date distribuită care poate fi diseminată într-o rețea de computere situate în diverse locuri și zone geografice. „O copie identică a registrului este deținută de toate persoanele care fac parte dintr-o rețea blockchain. În cadrul viitoarei funcții financiare, directorii financiari vor utiliza astfel de registre pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică și pentru simplificarea proceselor de punere în aplicare a contractelor”, se arată în studiu.
Analiștii EY au concluzionat că principalul obstacol în calea adoptării de tehnologii noi îl reprezintă capacitatea personalului de a se adapta la schimbare. „Pentru a reuși să transforme un volum mare de date în decizii strategice mai bune, funcția financiară din cadrul organizației va trebui să facă din parteneriatul cu funcția de business o prioritate de top, cred 67% dintre directorii intervievați. O altă proritate ar fi identificarea talentelor. 22% dintre directorii financiari consideră satisfacerea nevoii de noi competențe prin transformarea modului de recrutare, reținere și dezvoltare a talentelor financiare drept o prioritate strategică pentru funcția financiară a viitorului”, se mai precizează în studiu. (Al.R.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane