Studiu EY: Directorii financiari sunt preocupați de impactul datelor asupra raportărilor
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Lumea în care trăim
Ritmul și volumul crescut de date afectează capacitatea directorilor financiari de a furniza rapid și fără erori informații relevante consiliilor de administrație, arată raportul How can reporting catch up with an accelerating world?, publicat de EY. 66% dintre respondenții de la nivel global consideră că această problemă va influența semnificativ eficiența raportării. Procentajul este semnificativ mai mare decât cel de anul trecut (57%).
Raportul are la bază un sondaj derulat în rândul a 1.000 de directori financiari și coordonatori de echipe de raportare din organizații cu venituri mai mari de 500 de milioane de dolari, din 25 de țări. Datele arată că schimbările tehnologice sunt considerate provocarea externă numărul unu în privința raportărilor, în regiunea Americilor, în Asia-Pacific, în Japonia și în Orientul Mijlociu.
Gestionarea acestor schimbări tehnologice, incluzând sistemele bazate pe cloud, data analytics, robotic process automation (RPA) și inteligența artificială (AI), reprezintă, de asemenea, o prioritate de top pentru 35% dintre respondenții de pe piețele emergente și a doua prioritate pentru respondenții din Europa. „Numeroși directori financiari sunt afectați de sistemele de raportare moștenite, care nu permit echipelor lor să extragă informații valoroase din seturile masive de date. Rezultatul este un decalaj tot mai mare între așteptările consiliilor de administrație legate de aceste raportări și ceea ce pot furniza directorii financiari. Iar această prăpastie va continua să se adâncească până când procesul de raportare va reuși să se alinieze la progresele tehnologice”, a precizat Adrian Bunea, director coordonator al departamentului Servicii de consultanță financiară și contabilă al EY România.
„În contextul în care aproape o treime (32%) dintre directorii financiari intervievați au clasat modelul lor operațional de raportare drept «mediu», nu este deloc surprinzător că 56% dintre respondenți declară că transformarea modelului reprezintă o preocupare majoră a rolului lor”, se arată într-un comunicat al EY România. În următorii doi ani, 54% dintre respondenți se așteaptă la o intensificare a externalizării serviciilor, iar 51% prevăd o gestionare a serviciilor de tip „managed services”.
Principalele trei ținte pe care directorii financiari speră să le atingă prin utilizarea acestor noi modalități de raportare sunt: creșterea acurateței și a eficienței raportării (30%); îmbunătățirea analizei datelor în raportare, care să genereze mai multe informații strategice relevante (29%); o funcție de raportare mai flexibilă și mai rapidă (28%). În pofida acestor schimbări așteptate, 42% dintre respondenți sunt preocupați de atingerea unui echilibru adecvat între controlul centralizat și nevoia de descentralizare a raportării, care să răspundă necesităților companiei.
„În prezent, principiul dominant de organizare pentru raportarea corporativă este cel în care toate operațiunile sunt controlate de sediul central (33% dintre respondenți). Cu toate acestea, este de așteptat ca directorii financiari să se îndrepte către o soluție în care controlul să rămână în mâinile sediului central, dar cu responsabilități semnificative delegate piețelor locale. 29% dintre respondenți văd această formulă realizabilă în viitor, în timp ce 24% dintre ei operează deja într-un astfel de model”, se arată în raport.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național