Studiu: Februarie 2024, cea mai caldă lună februarie din istorie
Numărul 9, 6-12 mar. 2024 » Lumea în care trăim
Lumea a înregistrat probabil cea mai călduroasă lună februarie din istorie, în condițiile în care clima asemănătoare primăverii a făcut ca florile să înflorească mai devreme din Japonia până în Mexic, a lăsat pârtiile fără zăpadă în Europa și a dus temperaturile la 38 de grade în Texas, relatează Mediafax. Deși datele cercetării realizate de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA nu au fost încă finalizate, trei oameni de știință au declarat pentru Reuters că februarie 2024 este pe cale să aibă cea mai mare temperatură medie globală înregistrată vreodată pentru această lună, din cauza schimbărilor climatice.
În emisfera nordică, temperaturile record înseamnă că "primăvara vine mai devreme", potrivit lui Karin Gleason, cercetător în domeniul atmosferei de la NOAA.
Oameni din Tokyo au făcut fotografii cu cireși care au înflorit cu o lună mai devreme decât de obicei, în timp ce arborii Jacaranda, care în mod normal înfloresc la sfârșitul lunii martie, au umplut Mexico City cu muguri mov încă din ianuarie.
Pe măsură ce zăpada s-a topit în Europa în februarie, pârtiile de schi s-au transformat în noroi și au rămas nefolosite în Bosnia și Italia, în timp ce o stațiune franceză și-a transformat pârtiile într-o destinație pentru drumeții și ciclism.
În Statele Unite, temperaturile au fost în unele zile cu până la 22 grade Celsius peste cele normale, orașul Killeen, din Texas, stabilind un record de 38 de grade.
Valuri de căldură au afectat Argentina, Peru, Brazilia și Chile în februarie, ajungându-se la incendii de vegetație care au ucis peste 130 de persoane.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane