Studiu: Germania are nevoie de 288.000 de lucrători imigranți anual până în 2040
Numărul 48, 4-10 dec. 2024 » Lumea în care trăim
Un studiu publicat zilele trecute în Germania indică faptul că este de așteptat ca piața muncii din această țară să se bazeze în mare măsură pe imigranți pe termen lung, cu aproximativ 288.000 de lucrători internaționali necesari anual până în 2040, informează dpa, preluată de Agerpres. Studiul realizat în numele Fundației Bertelsmann arată că nivelul actual al migrației forței de muncă este în mod semnificativ sub nivelul cererii.
Susanne Schultz, expert în migrație la Fundația Bertelsmann, a declarat pentru dpa că barierele trebuie înlăturate și condițiile pentru migranți trebuie îmbunătățite pentru a răspunde cererii în creștere.
Un al doilea model de proiecție, bazat pe un scenariu ceva mai puțin favorabil, sugerează că Germania va avea nevoie de 368.000 de lucrători străini anual până în 2040.
Conform acestei proiecții, din 2041 până în 2060, este de așteptat ca cererea să scadă ușor, până la aproximativ 270.000 de lucrători anual, ca urmare a efectelor pozitive ale imigrației anterioare.
Potrivit studiului, fără imigrare suplimentară, forța de muncă din Germania se preconizează că va scădea de la 46,4 milioane la 41,9 milioane până în 2040, o scădere de aproximativ 10% cauzată de schimbări de natură demografică.
Impactul acestui declin ar putea varia la nivel regional. Studiul indică faptul că Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei, ar putea avea o reducere cu 10% a forței de muncă, ceea ce este considerat un impact moderat. În schimb, state precum Turingia, Saxonia-Anhalt și Saarland ar fi afectate mai mult. Chiar și în regiunile puternice din punct de vedere economic, precum Bavaria, Baden-Wurttemberg și Hesse, este de așteptat un deficit semnificativ al forței de muncă în absența unui aflux de lucrători internaționali.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial