Studiu: Inteligența Artificială Generativă este utilizată, în prezent, de 22% dintre companiile globale
Numărul 29-30, 24 iul. - 6 aug. 2024 » Conectarea la era digitală
Aproape un sfert dintre companiile globale (22%) utilizează, în prezent, în mod eficient, Inteligența Artificială Generativă (Gen AI), arată un studiu publicat de unul dintre principalii furnizori de servicii digitale și de consultanță IT, citat de Agerpres. În același timp, cercetarea SoftServe relevă faptul că mai mult de jumătate dintre factorii de decizie afirmă că organizația lor a stabilit obiective de business pentru utilizarea Gen AI, însă peste 79% dintre aceștia sunt îngrijorați de capacitatea de a atinge aceste obiective cu nivelurile actuale de expertiză internă sau externă.
De asemenea, majoritatea companiilor au implementat cel puțin trei tipuri de aplicații, cu intenția de a extinde utilizarea altor două tipuri și planuri de a pilota cel puțin o altă aplicație în următoarele 12-18 luni, deși 75% dintre respondenți susțin că se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește pregătirea pentru Gen AI.
Potrivit sursei citate, doar 51% dintre lideri sunt extrem de încrezători că strategia lor actuală le va permite să atingă valoarea maximă Gen AI din viitoarele cazuri de utilizare. 89% din totalul organizațiilor chestionate au declarat că întâmpină dificultăți în pregătirea datelor de afaceri pentru utilizarea noii tehnologii de Inteligență Artificială.
La nivel general, 22% dintre companiile globale apelează, la ora actuală, la Gen AI, iar 90% sunt de acord că adoptarea unui plan de guvernanță este imperativă pentru a asigura utilizarea responsabilă și reducerea riscurilor generate de noua tehnologie.
"Deși respondenții sunt de acord că datele sunt esențiale pentru strategii Gen AI eficiente, doar 3% au afirmat că organizațiilor lor pot valorifica o gamă completă de șase sau mai multe tipuri de date de afaceri (date operaționale, ale clienților, ale angajaților, ale codului sursă, publice și ale partenerilor), ceea ce este dublu față de media respondenților care au indicat trei tipuri de date utilizate. În plus, persistă un decalaj în ceea ce privește competențele tehnice, 88% dintre respondenți afirmând că expertiza tehnică aprofundată devine din ce în ce mai importantă pentru integrarea datelor, optimizarea modelelor, dezvoltarea cazurilor de utilizare și dezvoltarea ulterioară a aplicațiilor", se arată în concluziile studiului de specialitate.
În ciuda abundenței cazurilor de utilizare, 80% dintre factorii de decizie susțin că angajații lor se confruntă în prezent cu dificultăți în ceea ce privește conștientizarea tipurilor de utilizare și înțelegerea generală a complexității Gen AI, în timp ce 90% afirmă că organizațiile lor au nevoie de un partener cu capacități tehnice mai avansate pentru a vedea valoarea transformativă în cazurile de utilizare viitoare.
Conform studiului, companiile caută parteneri externi pentru suport în implementare accelerată (89%) și o mai bună înțelegere a industriei lor (88%) pentru a le ajuta cu execuția și implementarea.
Studiul a fost comandat firmei de cercetare și consultanță Forrester Consulting pentru a evalua utilizarea actuală a Inteligenței Artificiale Generative, pe un eșantion de 777 de factori de decizie din domeniul achizițiilor de tehnologie.
(Copyright foto: www.freepik.com)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național