Studiu: Investiții în sustenabilitate, parte din strategia de creștere economică anunțată de lideri în business la nivel mondial pe următorii trei ani
Numărul 35, 22-28 sept. 2021 » Analize și sinteze
Conform datelor KPMG 2021 CEO Outlook, 30% dintre directorii generali la nivel mondial plănuiesc să investească peste 10% din venituri în măsuri și programe sustenabile în următorii trei ani. „Unul dintre elementele pozitive din ultimele 18 luni este faptul că liderii pun din ce în ce mai des ESG (Mediu, Strategie, Guvernanță)în centrul strategiilor pentru revenire și creștere pe termen lung. Crizele privind aspectele de mediu și sociale au demonstrat că trebuie să ajustăm abordările și să lucrăm împreună”, a punctat Bill Thomas, Global Chairman & CEO KPMG.
Potrivit acestei cercetări, între multele provocări socio-economice, sociale și de mediu, companiile sunt supuse presiunii să contribuie la combaterea schimbărilor climatice și să aibă un impact pozitiv în societate. Ca rezultat, peste un sfert (27%) dintre liderii în afaceri sunt îngrijorați că un eventual eșec în ceea ce privește așteptările în domeniul schimbărilor climatice ar putea determina piețele publice să nu mai investească în afacerile lor. „Peste jumătate (58%) dintre respondenți au afirmat că există o cerere în creștere din partea părților interesate (investitori, autorități de reglementare, clienți etc) pentru o raportare mai amplă pe aspecte ESG”, se specifică în document.
În calitate de consilier al antreprenorilor, profesionistul contabil de astăzi îndeplinește cu succes multiple roluri care conferă siguranță mediului de business, contribuind la sustenabilitatea și reziliența afacerilor. Inclusiv prin raportările privind indicatorii ESG, profesionistul contabil aduce plusvaloare organizației pe care o consiliază, analizele economico-financiare, cât și cele privind aspectele nefinanciare ale companiei, cele din urmă tot mai des solicitate de părțile interesate, fiind punctul de plecare pentru obținerea de avantaje strategice firmei. Cu atât mai mult astăzi, cât și în viitor, competitivitatea businessurilor este strâns legată de adaptarea lor la modelele de afaceri bazate pe tehnologie, globalizare și sustanabilitate. „Profesioniștii contabili trebuie să își susțină organizațiile în vederea satisfacerii cererii din ce în ce mai mari din partea investitorilor pentru informații ESG. Ei trebuie să se asigure că atât organizația, cât și investitorii săi primesc o imagine completă și relevantă a performanței și impactului organizațional. Profesioniștii contabili trebuie să aibă o poziție bună astfel încât săaducă disciplina și aplicarea rigorii contabile în colectarea, analiza și raportarea datelor ESG și pentru a susține integrarea factorilor ESG în cadrul proceselor și sistemelor de gestiune din cadrul unei organizații”, se menționează într-un document tematic, intitulat Cererea investitorilor pentru prezentarea informațiilor sociale, de mediu și de guvernare, publicat de International Federation of Accountants (IFAC), organizația care gestionează profesia contabilă la nivel mondial, formată din 180 de organizații membre și asociate din 135 de țări și jurisdicții și care reprezintă peste 3 milioane de profesioniști contabili.
Conform documentului IFAC, profesioniștii contabili au misiunea de a scoate în evidență legătura dintre factorii financiari și nefinanciari care influențează performanța și valoarea, precum și impactul activității organizației de care depinde crearea valorii sustenabile.
Profesia contabilă este o profesie de viitor, iar viitorul este acum! Descoperă o profesie Fit for Future!Alege să faci practica de specialitate prin proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, și ai șansa să îți începi cariera în domeniul financiar-contabil. Proiectul sprijină dezvoltarea profesională a tinerilor și facilitarea accesului acestora la piața muncii, iar din perspectiva temelor secundare și principiilor orizontale își propune promovarea necesității asigurării unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică.
Vei învăța de la profesioniști ce înseamnă să fii profesionist. Vei afla și cum poți deveni profesionist contabil. Un profesionist contabil, fie că are propriul business, fie că este angajat, cunoaște ce înseamnă aceste noțiuni legate de raportarea nefinanciară și este o parte esențială a modului în care organizația prezintă părților interesate efectele activității sale asupra mediului, asupra societății. Mai mult, profesionistul contabil este cel care integrează aceste concepte în prezentările de informații ale organizației, documente esențiale pentru atragerea de noi investitori și consolidarea încrederii în activitățile companiei. Devino consilierul de încredere al oricărui antreprenor!
Te poți implica prin conștientizarea mediului de afaceri cu privire la importanța aspectelor sociale, de guvernanță și mediu în activități desfășurate la scară micro și macro cu impact în protejarea mediului, pentru dezvoltare durabilă!
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice