Studiu: Majoritatea românilor sunt mulțumiți de deciziile lor financiare din 2023
Telex » Știri 21 decembrie 2023
Majoritatea românilor sunt mulțumiți de deciziile lor financiare din 2023, iar 2 din 10 nu regretă cheltuielile făcute, potrivit unui studiu de profil, citat de Agerpres. Astfel, potrivit cercetării Dynata realizată pentru Revolut, după 12 luni dificile, marcate de inflație și de creșterea costului vieții, românii cred că cea mai mare realizare financiară în acest an a fost să învețe efectiv cum să economisească (31%). Pentru 27% dintre respondenți, este o mare împlinire faptul că starea lor financiară a rămas stabilă în 2023. Totuși, 11% consideră că situația lor financiară s-a deteriorat.
Un român din patru spune că a învățat să își gestioneze mai bine banii, o percepție întâlnită atât la femei, cât și la bărbații cu vârste cuprinse între 35-44 de ani (32%). Din rezultatele studiului reiese că cei mai afectați au fost cei din generația Boomers (55-64 de ani), cu 18% dintre răspunsuri. În schimb, reprezentanții Generației Z (18-24 de ani) au fost campioni la economisire (41%) și, în egală măsură, și printre cei mai activi investitori (21%), conform aceluiași studiu.
Totodată, 6 din 10 români au apreciat că modul în care au cheltuit în 2023 a fost unul "mulțumitor", declarând că au luat în general decizii bune și au fost cumpătați cu cheltuielile. Bărbații sunt mai mulțumiți de alegerile lor financiare decât femeile (61% vs 55%) și, în egală măsură, persoanele mai mature, de peste 65 de ani (69%). Milenialii (25-34 de ani) au sentimente amestecate în privința comportamentului lor financiar - 44% cred că în unele cazuri au luat decizii bune, în altele au risipit banii. Respondenții din categoria de vârstă 45-54 regretă cel mai mult cheltuielile făcute în 2023 - 6% (vs. 4% media națională).
Oricât de bine ar încheia românii anul, din punct de vedere financiar, tot mai rămân lucruri de îmbunătățit în 2024. Unul din cinci români este satisfăcut de modul în care și-a gestionat banii în ultimele 12 luni, iar o treime dintre respondenți regretă că nu au economisit atât cât ar fi vrut. 17% și-ar fi dorit să adauge noi surse de venituri, 13% să investească mai mult, iar 11% să-și fi îmbunătățit aptitudinile de gestionare a fondurilor personale.
Femeile regretă într-o măsură mai mare decât bărbații că nu au economisit mai mult (38% vs 27%). Generația Z (18-24 ani), de asemenea, vede comportamentul de economisire ca unul foarte important (36%). Studiul mai arată că, pe măsură ce devin mai experimentați și înaintează în vârstă, românii devin mai puțin "emoționali" în relația cu banii - segmentele de vârstă 65+ au mai puține regrete legate de managementul banilor față de cei mai tineri, din generația Z (30% vs 15%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane