Studiu: Mâncarea gătită, fructele, legumele, pâinea, laptele și brânza, cele mai irosite tipuri de alimente
Telex » Știri 5 martie 2021
Mâncarea gătită, fructele şi legumele, pâinea, laptele şi brânza sunt cele mai irosite şase tipuri de alimente în România, o parte dintre acestea ajungând cel mai frecvent la gunoi, arată un studiu realizat de o companie de salubritate, activă şi pe zona de reciclare şi colectare separată, relatează Agerpres. Potrivit sursei citate, în ultimul an, românii au gătit cu cel puţin 30% mai mult faţă de anul 2019, din cauza perioadelor lungi petrecute acasă, iar acest lucru a generat şi mult mai multe deşeuri alimentare. „Din păcate, obiceiul nostru de a cumpăra «ca să fie în casă» este de multe ori păgubos pentru bugetul de familie. Întotdeauna, când se găteşte prea mult sau prea variat, o parte din acele tipuri de mâncare ajung negreşit la gunoi. Aşa se explică statisticile care arată că din totalul alimentelor pe care le aruncăm, 24% reprezintă hrană gătită, 24% fructe, 21% legume şi 20% pâine”, susţine Bogdan Constantinescu, managerul companiei de salubritate.
Acesta precizează că România înregistrează cel mai mare consum de pâine din Europa, care ajunge la o medie anuală de 96 de kilograme/persoană, faţă de Spania, cu o medie de 51 de kilograme/persoană, după cum arată un studiu recent realizat de Eurostat. „Este adevărat că la noi preţul pâinii este cu aproape 50% mai mic decât media europeană, însă nu ar trebui să cumpărăm mai mult decât este necesar sau, atunci când facem acest lucru, să învăţăm să păstrăm ori să refolosim acest aliment. Nu este normal ca 20% din pâinea pe care o cumpărăm să ajungă printre deşeuri”, explică Bogdan Constantinescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național