Studiu: Numărul managerilor români îngrijorați de deficitul de forță de muncă, în creștere de la an la an
Telex » Știri 27 octombrie 2023
Peste un sfert dintre managerii români (27%) s-au declarat îngrijorați de deficitul de forță de muncă în primul semestru al acestui an, arată datele unui studiu privind piața muncii, citat de Agerpres. Astfel, conform cercetării Confidex, realizată de Impetum Group, ajunsă la cea de-a noua ediție, criza forței de muncă este, încă de la începutul acestui an, cea mai mare frică a managerilor români, chiar peste fenomenul creșterii prețurilor.
În ceea ce privește gradul de încredere a mediului de afaceri în economie, 27% dintre manageri se declarau, în primul semestru al acestui an, îngrijorați de lipsa forței de muncă, cu 16% mai mulți comparativ cu datele raportate la finele anului trecut.
"Astfel, criza forței de muncă pare să devină una dintre principalele preocupări ale oamenilor de afaceri, depășind alte subiecte îngrijorătoare precum rata inflației și majorarea prețurilor, subiecte care, la finalul anului trecut, îi preocupau pe aproape jumătate dintre managerii chestionați de Confidex", notează sursa citată.
O rezolvare a acestei probleme, în viziunea unor manageri, o reprezintă integrarea în mediul privat a unor angajați din sistemul public. De asemenea, o soluție la care apelează managerii români este importul de resursă umană, care, însă, s-a dovedit a fi un proces complicat.
România nu este o țară atractivă pentru muncitorii imigranți, astfel încât reținerea lor este o provocare în sine, precizează realizatorii studiului.
"Deși, în ultimul an, inflația a fost fenomenul care a atras în mod preponderent atenția opiniei publice, adevărata îngrijorare a managerilor români, în prima jumătate din 2023, este legată de criza forței de muncă. Aceasta este generată, pe de o parte, de lipsa resursei umane specializate în domenii de activitate specifice și, pe de altă parte, de faptul că piața autohtonă a forței de muncă încă nu este suficient de atractivă încât să rețină la nivel local oamenii talentați și care pot face performanță. În plus, vedem că se adaugă și o problemă calitativă a relațiilor de muncă. Aceasta este generată de perioadele de incertitudine care creează neliniște în rândul angajaților și poate chiar defocusare și o nerăbdare manifestate în procesul de aprofundare a relațiilor interne din organizație sau chiar a domeniului profesional", a menționat Andrei Cionca, directorul general al Impetum Group.
Confidex este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie și să decripteze provocările cu care se confruntă mediul de business local. Realizată de Impetum Group, cercetarea oferă, de peste trei ani, o imagine clară asupra percepțiilor oamenilor de afaceri din România. La ultimele opt ediții ale studiului au contribuit peste 2.500 de antreprenori și executivi C-Level.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național