STUDIU: Până la finalul anului vor fi livrate 30.000 de locuințe noi
Telex » Știri 24 noiembrie 2016
Dezvoltatorii imobiliari urmează să finalizeze circa 30.000 de locuinţe până la sfârşitul anului; în Bucureşti şi împrejurimi numărul locuinţelor livrate în acest va atinge 13.000, un număr record, în creştere cu 20% faţă de anul trecut, Capitala fiind urmată de Cluj-Napoca, Constanţa, Sibiu şi Braşov, potrivit datelor studiului de piaţă "Residential Market 2016 Overview", realizat de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. Dintre imobilele construite în Bucureşti, jumătate se adresează clasei de mijloc, numărul de proiecte pentru acest segment crescând semnificativ în acest an, astfel că a ajuns la o pondere de 40% din piaţa de rezidenţiale.
“Adoptarea Legii dării în plată şi epuizare primului plafon disponibil pentru finanţări prin Prima Casă a dus la o diminuare a vânzărilor de locuinţe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar şi după ce majoritatea instituţiilor finanţatoare au revenit la avansuri de 15% - 20% pentru un credit ipotecar”, arată reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară.
Potrivit studiului, locuinţele finalizate în Bucureşti vor fi absorbite în acest an în proporţie de 70%, restul urmând să-şi găsească proprietari în următoarele 6-9 luni, în funcţie de strategiile de business ale dezvoltatorilor şi de condiţiile macroeconomice.
Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacţii încheiate la nivel naţional în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.
Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară au fost anul acesta Cluj-Napoca, Constanţa şi Sibiu, cu peste 2000 de unităţi estimate spre livrare în fiecare dintre aceste zone, urmate îndeaproape de Braşov, Iaşi şi Timişoara. Cele mai mari grade de absorbţie a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj-Napoca şi Braşov, potrivit studiului, ponderea achiziţiilor realizate prin finanţare bancară fiind foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucureşti.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial