Studiu: Peste o treime dintre companii doresc o implementare progresivă și sistematică a GenAI
Numărul 11, 20-26 mar. 2024 » Conectarea la era digitală
Peste o treime dintre companiile care investesc în Inteligența Artificială (AI) preferă o abordare progresivă și sistematică a adoptării, ceea ce indică o sensibilitate față de aspectele legate de etică și responsabilitate, conform unui studiu realizat de EY. "Un procentaj de 43% dintre cele 1.405 de companii participante la studiul EY Reimagining Industry Futures Study investesc în inteligența artificială generativă, ceea ce confirmă statutul de tehnologie revoluționară al GenAI. Per total, GenAI se clasează pe locul al treilea printre cele nouă tehnologii emergente incluse în studiu, pe primul loc poziționându-se "Automatizarea și inteligența artificială". Dintre cei care investesc în prezent în GenAI, 80% lucrează la modele de validare a conceptului pentru aplicații, în timp ce 20% au în derulare proiecte pilot. În pofida importanței în creștere a GenAI, 38% dintre respondenți preferă o abordare progresivă și sistematică a adoptării, ceea ce indică o sensibilitate față de aspectele legate de etică și responsabilitate. În acest sens, 73% dintre respondenți caută o mai bună înțelegere a conceptelor și a scenariilor de utilizare a GenAI, 69% au declarat că au nevoie de mai multe cunoștințe cu privire la riscuri, iar 52% sunt preocupați cu privire la potențialul de desființare a locurilor de muncă", se menționează într-un comunicat al companiei de consultanță, citat de Agerpres.
Potrivit aceleiași surse, prioritățile companiilor în ceea ce privește GenAI sunt dominate de nevoia de a îmbunătăți guvernanța datelor, pentru a combate riscurile legate de acuratețea și etica datelor (46% dintre respondenți). Printre principalele scenarii de utilizare a GenAI menționate de companii se numără pregătirea angajaților și colaborarea dintre aceștia (36%) și vânzări și asistența clienților (35%).
"În timp ce multe companii sunt din ce în ce mai interesate de Inteligența Artificială Generativă, un număr semnificativ sunt conștiente de potențialele probleme legate de etică și responsabilitate și favorizează o abordare graduală a adoptării. Impulsul din spatele investițiilor în GenAI este esențial, pe măsură ce companiile continuă să evalueze impactul organizațional general al acesteia, iar furnizorii care oferă soluții pentru a aborda provocările legate de securitatea datelor, responsabilitate și etică vor apărea probabil ca lideri de piață", a declarat Cătălina Dodu, partener, lider al Departamentului de Consultanță EY România și Cybersecurity Leader EY South Cluster, citată în comunicat. Pe de altă parte, conform studiului, tehnologia 5G înregistrează o creștere cu șase puncte procentuale a investițiilor față de anul anterior, până la 79%. Companiile americane continuă să conducă în clasamentul pe regiuni al investițiilor în 5G, 82% dintre acestea investind în prezent sau plănuind să investească în această tehnologie. Cu toate acestea, celelalte regiuni încep să recupereze decalajul: 79% dintre companiile europene și 78% dintre companiile din Asia investesc în prezent sau plănuiesc să investească în tehnologia 5G, ambele regiuni înregistrând o creștere anuală de peste 10 puncte procentuale a investițiilor derulate în prezent.
"Această evoluție reflectă apariția recentă a tehnologiei 5G de sine stătătoare în aceste regiuni. Per total, organizațiile intervievate consideră riscurile cibernetice și de protecție a datelor drept cea mai mare provocare actuală legată de tehnologia 5G pe care nu o pot controla, pe fondul creșterii continue a atacurilor cibernetice asupra dispozitivelor conectate la internetul lucrurilor (IoT)", se subliniază în comunicat.
Privind în perspectivă, companiile poziționează explorarea relației tehnologiei 5G cu inteligența artificială și alte tehnologii emergente drept principala lor prioritate în viitor pentru adoptarea 5G (42%). Totuși, raportul evidențiază provocările permanente legate de ambițiile companiilor de a combina tehnologiile, 60% dintre respondenți declarând că furnizorii nu articulează în mod adecvat modul în care 5G și IoT pot fi integrate cu inteligența artificială.
Ediția 2024 a studiului EY Reimagining Industry Futures Study se bazează pe un sondaj online la care au participat 1.405 de companii, derulat în noiembrie 2023, fiind al cincilea val al acestui studiu anual. Chestionarul a fost format din întrebări cu răspuns multiplu și enunțuri de tip acord/dezacord, respondenții provenind din segmente de piață și zone geografice multiple. Au fost incluși în rezultatele studiului numai respondenții care au selectat cel puțin "un nivel de cunoștințe moderat" cu privire la inițiativele IoT și 5G din cadrul organizațiilor lor. Întrebările au explorat comportamentele, atitudinile și intențiile companiilor față de tehnologiile emergente, inclusiv inteligența artificială, IoT și IoT bazat pe tehnologia 5G.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național