Studiu: Piața neagră a țigaretelor a scăzut la 14,9% în luna iulie
Telex » Știri 30 august 2016
Comerţul ilegal cu ţigarete a scăzut cu două puncte procentuale, în iulie 2016 faţă de mai, la 14,9%, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare Novel Research. „Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie la 14,9% comparativ cu 16,9% în mai, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. După aproape şase luni, procentajul de 14,9% se situează sub media de 16% din 2015, precum şi sub cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%”, se menţionează într-un comunicat.
Potrivit vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Dorel Fronea, reducerea contrabandei se datorează procesului de reorganizare a instituţiei. „Autoritatea Vamală se află într-un amplu proces de reorganizare, cu scopul eficientizării şi transformării instituţiei în principalul pilon de cooperare vamală în regiune. Efectele pozitive ale acestui proces sunt deja vizibile: în doar două luni de când am început să funcţionăm într-o nouă structură, contrabanda cu ţigarete a scăzut cu două puncte procentuale”, a declarat Dorel Fronea, coordonator al Autorităţii Vamale din România.
Potrivit studiului, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu toate că piaţa neagră a scăzut cu 15,2 puncte procentuale în iulie faţă de luna mai. Regiunile vest, sud-vest şi nord-vest deţin, de asemenea, cote importante (23%, 22,9% respectiv 21,1%). Din punct de vedere al provenienţei, ponderea „cheap whites” (mărcile ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre – n.r.), se află în creştere (plus 2,5 puncte faţă de mai) şi continuă să deţină cea mai mare cotă (59,9%) din totalul pieţei negre. Produsele provenite din Moldova, Ucraina şi Serbia se menţin la nivel relativ constant (15,7%, 16,5% respectiv 1,8%), susţine directorul Novel Research, Marian Marcu.
(Sursa: Agerpres)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice