Studiu: Piața neagră a țigaretelor s-a situat la 7,9% din totalul consumului, în martie
Telex » Știri 3 mai 2022
Piața neagră a țigaretelor s-a situat în martie 2022 la 7,9%, procent relativ constant față de ianuarie, când se afla la 7,8% din totalul consumului, arată datele publicate de compania de cercetare Novel Research, citate de Agerpres. „În luna martie, piața neagră s-a menținut constantă la nivel național. Cu toate acestea, constatăm o intensificare a comerțului ilicit în regiunile de sud ale țării ce contrabalansează diminuarea fenomenului în regiunile de nord și vest. Cea mai mare creștere a pieței negre a țigaretelor s-a înregistrat în sud-est, și anume 5,9 puncte procentuale (p.p.) față de ianuarie 2022, până la 8,4%. În regiunea sud, contrabanda crește cu 5,2 p.p. până la 9,5%. Regiunea nord-est, deși scade cu 6,5 p.p. până la 19,2%, continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal. Pe de altă parte, în regiunile de vest și de nord-vest, se înregistrează scăderi de 4,8 p.p. până la 5,4%, respectiv de 4,6 p.p. până la 5,8%”, a declarat Marian Marcu, director general al Novel Research.
Acesta a precizat că din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, „cheap whites” (mărci ieftine, care nu aparțin marilor producători și care sunt destinate pieței negre, n.r.) continuă să dețină cea mai mare pondere pe piața neagră, depășind 60% și aflându-se în creștere cu 1,4 puncte procentuale. Ponderea produselor provenite din Moldova crește cu 3,5 p.p. până la 6,9%, iar Ucraina și Serbia se mențin la 0,1%, respectiv 0%
„Prețul produselor ilicite este de circa trei ori mai redus față de cel al produselor legale, pentru care se plătesc taxe, iar în condițiile unei inflații crescute, acest lucru poate însemna o oportunitate în plus pentru rețelele de contrabandă, care se adaptează permanent, găsind noi rute pentru introducerea pe piață a produselor ilicite”, a subliniat Ileana Dumitru, director juridic și relații publice al Ariei Europa Centrală și de Sud din cadrul BAT.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice