Studiu: Ritmul de scădere a cererii de birouri în Capitală s-a redus în al doilea trimestru
Numărul 33-34, 25 aug.-7 sept.2020 » Analize și sinteze
Companiile de IT&C și sectorul financiar-bancar, cele mai active pe piața închirierilor de birouri
Companiile de IT&C și computers au fost cele mai active pe piața închirierilor de spații de birouri din București, generând peste 40% din cerere în primul semestru al acestui an, urmate de sectorul financiar-bancar, cu un sfert din suprafața contractată, și de companiile din domeniul medical și farma, cu circa 9%, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară JLL. În prima jumătate a anului, suprafața de birouri închiriată în București a totalizat aproximativ 100.000 metri pătrați, din care companiile de IT&C și computers au contractat circa 40.000 metri pătrați, cele din domeniul financiar-bancar – 28.000 metri pătrați, iar firmele farma au închiriat peste 8.500 metri pătrați. „Astfel, după o reducere de aproape 50% în primul trimestru din 2020, comparativ cu trimestrul patru din 2019, cererea de birouri în București a scăzut în al doilea trimestru cu doar 19% în comparație cu precedentul trimestru”, se menționează într-un comunicat al JLL.
În al doilea trimestru, volumul total al tranzacțiilor a fost de circa 44.500 mp și de aproape 100.000 mp în primul semestru. Față de prima jumătate a anului trecut, cererea s-a redus la jumătate pe fondul crizei generate de COVID-19.
Dimensiunea medie a tranzacției în trimestrul al doilea din 2020 a fost de aproximativ 1.400 mp.
Cererea netă a reprezentat 16.000 mp sau 36% din volumul total înregistrat pe parcursul perioadei analizate, față de 33% în primul trimestru 2020.
„După un an 2019 puternic din punctul de vedere al cererii de birouri, așteptările pentru 2020 erau mari la începutul anului, însă debutul pandemiei de COVID-19 în Europa în luna martie a avut un impact major începând cu sfârșitul primului trimestru și, într-o măsură mai mare, pe parcursul trimestrului doi. În condițiile în care companiile își adaptează modelele de business după noile reguli impuse de pandemie, ne putem aștepta ca cererea să se stabilizeze în perioada următoare și chiar să avem o ușoară creștere în trimestrul al treilea”, a declarat Alexandru David, Research Analyst la JLL Romania.
În ceea ce privește rata de neocupare, trimestrul al doilea a consemnat o ușoară creștere, de la 8,7%, în primul trimestru, la aproximativ 9,3%.
Ratele de neocupare diferă de la o sub-zonă la alta
Potrivit analizei, circa 214.000 metri pătrați de birouri vor fi livrați în 2020 în București, astfel încât stocul modern va depăși 3 milioane metri pătrați.
După un nivel al livrărilor semnificativ, de 78.200 mp, în primul trimestru 2020, ritmul a încetinit în trimestrul al doilea, astfel încât clădirile de birouri finalizate au adăugat un stoc modern de 27.900 mp. În total, în primul semestru au fost livrate proiecte totalizând 106.100 mp, în scădere cu 42% față de intervalul similar din 2019.
Livrările din trimestrul al doilea 2020 reprezintă aproximativ 33% din volumul înregistrat în trimestrul doi 2019, când au fost finalizate proiecte de 85.500 mp.
În ceea ce privește livrările din a doua jumătate a anului, dezvoltatorii au în plan finalizarea a 108.000 mp, astfel că în acest an stocul ar crește cu 214.000 metri pătrați, depășind borna de 3 milioane de metri pătrați la nivelul întregii piețe din București.
„Având în vedere impactul pandemiei de COVID-19, combinat cu livrările semnificative de proiecte preconizate pentru următoarele două trimestre, estimăm că rata de neocupare ar putea să mai crească până la sfârșitul anului 2020”, a declarat Alexandru David.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național