Studiu: România are un potențial de resurse umane important pentru cercetarea și dezvoltarea auto
Telex » Știri 27 ianuarie 2020
Europa Centrală și de Est ar putea ajuta companiile auto din Vest să-și rezolve provocările legate de cercetare și dezvoltare. La nivel global, liderii auto depun eforturi pentru a obține avantaje în implementarea noilor tehnologii, iar România are 0,9 milioane de persoane cu CV-uri relevante. Software-ul este fundamental în contextul acestor tendințe, punând o presiune fără precedent asupra departamentelor lor de cercetare și dezvoltare. Costul ridicat și concurența pentru talentele din zonele de software, cercetare și dezvoltare au creat o provocare structurală semnificativă pentru competitivitatea industriei auto din Europa. În următorii cinci ani, dezvoltarea software în domeniul auto este așteptată să crească cu 13%, ceea ce s-ar traduce printr-o creștere de 6% de la an la an a cererii pentru inginerii de software, potrivit ultimelor cercetări ale McKinsey & Company, citate de Mediafax. „În perioada 2016 - 2018, numărul locurilor de muncă neocupate în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor a crescut cu 43 de procente. Pentru a rămâne în top, jucătorii auto europeni trebuie să-și regândească segmentul dezvoltării și al cercetării. Europa Centrală și de Est ar putea oferi o oportunitate importantă pentru a acoperi acest decalaj al talentelor”, a explicat Andreas Tschiesner, Partener Senior la McKinsey & Company.
Mai multe companii din Europa de Vest și-au extins cercetarea și dezvoltarea în Europa Centrală și de Est (CEE). În sectorul auto din CEE, angajații full-time din domeniul cercetării și dezvoltării reprezintă doar 1,9% din forța de muncă, comparativ cu 13,4%, cum e cazul Germaniei. În România, procentajul este de 1,4%.
Piața talentelor relevante din Europa Centrală și de Est este cu doar 10% până la 15% mai mică decât cea din Germania (6,6 milioane față de 8,0 milioane) și cu o concurență mai restrânsă, având în vedere prezența relativ mai redusă a companiilor globale de inginerie și IT din regiune. În România există 0,9 milioane persoane care, în prezent, lucrează, studiază sau sunt în căutare de joburi în domenii relevante care implică AI (inteligența artificială).
„În România, industria auto generează 3,3% din valoarea adăugată brută totală a țării, în timp ce activitatea de cercetare și dezvoltare asociată producției auto reprezintă doar 0,3% raportat la acest indicator macroeconomic. Mai mult, doar 1,4% dintre angajații din sectorul auto din România lucrează în cercetare și dezvoltare, sub media CEE de 1,9%. Pe de altă parte, la nivel local, avem 0,9 milioane de persoane cu profiluri relevante pentru locuri de muncă în domeniul ingineriei și AI și cel mai scăzut procentaj de saturație de pe piața angajatorilor relevanți în rândul tuturor țărilor CEE. Prin urmare, considerăm că sectorul auto local are un capital uman semnificativ din care să aleagă pentru a redirecționa resurse către activităţi de cercetare și dezvoltare, iar această evoluție va determina competitivitatea pe termen mediu a sectorului nostru auto”, a afirmat Alexandru Filip, Partener Coordonator al biroului McKinsey & Company din București.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice