Studiu: Românii, cei mai pregătiți și informați șoferi din Europa în privința condusului iarna
Numărul 43, 2-8 nov. 2022 » Roza vânturilor
Românii sunt cei mai pregătiți și informați șoferi din Europa cu privire la condusul pe timp de iarnă, conform unui studiu cu privire la atitudinile și obiceiurile șoferilor europeni față de condusul în sezonul rece, relatează Mediafax. La studiul realizat de Goodyear au participat 4.000 de șoferi din opt țări europene. Analiza arată că 76% dintre șoferii români își schimbă anvelopele cu cele de iarnă o dată cu trecerea la anotimpul rece.
Sondajul a adresat respondenților o serie de întrebări cu privire la experiența acestora de condus, cunoștințele pe care le dețin despre anvelope și despre legislația locală.
Procentajul șoferilor români care au înțeles beneficiile și diferențele dintre anvelopele de iarnă și cele all-season a fost de 79%, semnificativ mai mare decât în alte state europene. Țări precum Franța și Italia au raportat cunoștințe mult mai scăzute, fiind de acord că știau diferența dintre cele două tipuri de anvelope în 56%, respectiv, 69% din timp. În Marea Britanie, ponderea a scăzut la doar 34%.
De asemenea, conform sondajului, 76% dintre șoferii români au trecut de la anvelopele de vară la cele de iarnă o dată cu schimbarea anotimpului. Șoferii români sunt printre cei mai puțin predispuși să folosească același tip de anvelope pe tot parcursul anului - doar 18% dintre participanții la studiu au declarat că nu au nevoie de anvelope speciale de iarnă pentru zonele unde locuiesc. Dintre țările europene, doar Luxemburg și Polonia au avut rezultate similare, multe alte țări folosind anvelope all-season sau chiar de vară pe tot parcursul anului.
În mod semnificativ, acest aspect a variat în funcție de kilometrajul anual realizat de șoferi. 73% dintre românii care conduc sub 10.000 km pe an au schimbat anvelopele o dată cu schimbarea anotimpului, procentajul crescând la 86% pentru cei care conduc peste 72.000 km pe an.
73% dintre șoferii români au declarat că verifică reglementările privind anvelopele atunci când călătoresc în afara țării. De acest procentaj s-a apropiat doar Polonia, unde șoferii o fac în 66% din timp. În Spania, 38% dintre cei ce conduc verifică astfel de informații, iar în Marea Britanie aproape jumătate dintre șoferi.
Studiul a analizat și percepția asupra diferitelor condiții meteo. Perspectiva de a conduce la temperaturi sub zero grade este mai înspăimântătoare pentru șoferii români decât cea a condusului pe zăpadă, ploaie sau ceață, 34% dintre aceștia declarând că se simt inconfortabil să conducă în condiții de polei, iar 9% refuză complet să conducă în astfel de condiții. În schimb, 48% dintre românii chestionați se simt foarte confortabil atunci când conduc pe zăpadă. Singurii șoferi din Europa care s-au declarat mai încrezători au fost cei din Luxembourg.
Totuși, 7% dintre românii care au participat la studiu au declarat că nu ar conduce niciodată pe zăpadă sau în condiții de ceață, fapt ce sugerează că există o parte a populației ce este intimidată șă conducă în anumite condiții meteo, chiar dacă majoritatea rămâne complet indiferentă. Cifrele sunt în concordanță cu restul țărilor europene, deși în ceea ce privește Italia, un procentaj semnificativ, de 19% dintre șoferi, nu ar conduce niciodată în condiții de polei sau ceață.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial