Studiu: Românii s-au orientat în 2021 spre destinații care nu existau pe harta turistică a țării în urmă cu 20 de ani
Numărul 33, 8-14 sept. 2021 » Roza vânturilor
Românii s-au orientat anul acesta spre destinații care în urmă cu ceva ani nici măcar nu existau pe harta turistică a țării, iar printre acestea se numără Viscri, Criț, Saschiz din județul Brașov, zona lacului Tarnița de lângă Cluj sau sate precum Lunca de Sus din Harghita și Breb din Maramureș, arată un studiu al unei platforme de rezervări hoteliere, citat de Agerpres. Astfel de destinații în care nu se făcea turism la nivelul actual în urmă cu 20 de ani primesc acum mii de turiști și investitori care construiesc pensiuni și facilități pentru turiști. Prețul unei nopți de cazare începe de la 185 lei/noapte pentru două persoane și poate depăși 350 lei, în funcție de condițiile de cazare și serviciile incluse.
„Românii au preferințe dintre cele mai diverse în ceea ce privește destinațiile interne în care caută să își petreacă îndelung așteptatele vacanțe. Astfel, românii nu s-au orientat doar spre litoral sau Valea Prahovei așa cum eram obișnuiți, ci pare că și-au îndreptat atenția și spre alte zone mai puțin populare, care s-au dezvoltat accelerat în ultimii ani și care, odată descoperite, s-au bucurat de tot mai mulți vizitatori. Printre aceste «noi» puncte de interes se numără suita de sate săsești, unde te poți bucura pe deplin de autenticitate, liniște, tradiții și mâncare delicioasă, preparată de cele mai multe ori de gazdele primitoare, cu ingrediente din grădina proprie. Viscri, Biertan, Criț sau Mesendorf sunt doar câteva exemple, zona satelor săsești din sud-estul Transilvaniei numărând în prezent circa 150 de mici sate și așezări rurale, întinse pe o suprafață de aproximativ 300.000 de ha”, se precizează în studiul platformei Travelminit.
Localitatea Viscri a fost poziționată pe harta turismului țării noastre o dată cu vizitele recurente ale Prințului Charles și tot aceste vizite au impulsionat turismul în zonă. Prețul unei nopți de cazare în Viscri începe de la 177 lei pe noapte, pentru două persoane.
O altă destinație mai degrabă necunoscută la nivel național în urmă cu 10-20 de ani este zona lacului de acumulare Tarnița: comune precum Râșca, Mărișel sau Gilău au devenit astăzi cu mult mai populare și vizibile pe platformele de socializare. Cazarea la o cabană de 4 stele începe de la 200 lei de persoană pe noapte.
Și satul Breb din Maramureș, zona Vișeu, poate fi inclus în această listă, fiind adesea supranumit „Paradisul din Maramureș”. Un sat micuț, bogat în tradiții și obiceiuri fermecătoare, Breb a devenit cu atât mai popular după anii 2000, ca urmare a punerii în funcțiune a mocăniței, ce a impulsionat turismul în întreaga zonă. Turiștii care se cazează aici plătesc prețuri începând de la 185 lei / noapte pentru camera dublă.
O altă investiție de anvergură ce a transformat o întreagă regiune anterior necunoscută publicului larg, într-una foarte căutată în prezent de către turiștii de toate vârstele este pârtia de bob de la SkiGyimes din Harghita. Peisaje ca în Austria sau Elveția și multă adrenalină, la doar circa 30 de km de Miercurea Ciuc, investiția de 1,5 milioane euro punând localitatea Lunca de Sus pe harta turismului românesc.
„Tot mai multă atenție a fost acordată în ultima perioadă și turismului vini-viticol, astfel că multe dintre localitățile de pe Drumul Vinului sunt acum pe lista destinațiilor de vacanță ale românilor care iubesc degustările de vinuri și poveștile spuse în mijlocul podgoriilor. Multe dintre cramele aflate în zone cheie oferă în prezent și cazare, astfel încât toți cei ce le trec pragul să se poată bucura în voie de împrejurimi și de soiurile aparte de vinuri cu care se mândresc oamenii locului. Este, de exemplu, cazul cramei Ceptura sau al cramei Basilescu”, se mai arată în studiul citat.
La mare căutare sunt și sate precum Tălișoara, Micloșoara sau Valea Zălanului, locuri pitorești, liniștite, aparent uitate de lume, dar foarte căutate în ultima vreme de către turiștii care își doresc să experimenteze traiul străbun și tradițiile locale, deconectându-se totodată pentru câteva zile de la stresul din orașele mari.
Poate cea mai cunoscută dintre destinațiile turistice care nu existau în urmă cu două decenii, Mamaia Nord, este astăzi una dintre cele mai efervescente zone de pe litoralul românesc, în fiecare an fiind lansate noi hoteluri, cluburi, terase și restaurante foarte populare în rândul turiștilor dornici de distracție. Mamaia Nord găzduiește de ceva ani și unele dintre cele mai mari concerte și evenimente internaționale din Europa de Est, cum ar fi celebrele festivaluri Sunwaves sau Neversea. Deși se raportează la un sezon scurt, prețurile au ajuns aici și la peste 2.000 lei/noapte pentru o cameră dublă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial