Studiu: Stocul de investiții străine directe s-a dublat, din 2008 până în prezent, în zona de vest a țării
Numărul 46-47, 27 nov. - 10 dec. 2018 » Analize și sinteze
Stocul de investiții străine directe în cele patru județe din regiunea de vest a țării (Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin) s-a dublat între 2008 și 2016, ajungând la 5,6 miliarde de euro, mare parte dintre acestea fiind concentrată în sectorul automotive, arată o analiză efectuată de PwC România, prezentată în cadrul unei conferințe de specialitate. Dintre acestea, cele mai multe investiții străine directe au fost atrase de județul Timiș (3,5 miliarde de euro) și de județul Arad (1 miliard de euro).
„Această concentrare de investiții străine a atras cu sine majorarea susținută a PIB-ului regiunii de vest, cu aproape 27% între 2008 și 2018, precum și niveluri salariale mai ridicate, salariul mediu net în județul Timiș în anul 2017, spre exemplu (2.562 de lei), fiind cu 25% peste media națională (2.061 lei). De asemenea, în timp ce populația României s-a redus cu aproximativ 5% în ultimii 10 ani, iar resursele de muncă cu 9%, populația județului Timiș a crescut cu 4%, de la 720.000 de persoane la aproximativ 750.000, numărul de angajați crescând în același ritm, în vreme ce numărul șomerilor la nivelul întregii regiuni de vest a scăzut cu 45% în același interval”, se relevă într-un comunicat al PwC România.
În schimb, județele Caraș-Severin și Hunedoara au niveluri salariale sub media națională, ceea ce le face atractive din punct de vedere al costurilor salariale pentru investitorii interesați să-și extindă capacitatea de producție. „Pentru a încuraja dezvoltarea economică în aceste două județe, un rol foarte important îl joacă îmbunătățirea infrastructurii de transport, în așa fel încât investitorii să aibă confortul că pot să-și livreze în timp cât mai scurt producția destinată în mare parte pieței din Uniunea Europeană”, a precizat Andreea Mitiriță, Partener de Taxe, PwC România și coordonatoarea echipei de consultanță fiscală de la biroul din Timișoara.
Analiza PwC mai arată că județul Timiș se situează pe locul 4 la nivel național în privința cererii de forță de muncă, în vreme ce județul Arad este pe ultimul loc la nivel național în privința ofertei de forță de muncă. „În regiunea de vest a țării, companiile se confruntă cu dificultăți serioase în atragerea de forță de muncă necesară pentru a-și susține sau extinde producția, fiind nevoie de o serie de măsuri coordonate la nivel național care să încurajeze migrația internă a forței de muncă din județele care au deficit de locuri de muncă, spre regiunile care se confruntă, dimpotrivă, cu penuria de muncitori”, a adăugat Andreea Mitiriță. (Al.R.)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile