Studiu: Telefonul mobil, noua metodă preferată de plată în Europa Centrală și de Est
Numărul 20, 4-10 iunie 2019 » Conectarea la era digitală
Autentificarea de tip biometric este îmbrățișată de persoane din toate categoriile de vârstă, însă tinerii sunt cei mai deschiși la această variantă
74% dintre consumatorii din Europa Centrală și de Est (CEE) au indicat telefonul mobil ca metoda alternativă preferată de plată, arată un nou studiu Mastercard cu privire la folosirea serviciilor digitale în rândul populației. Studiul, realizat în 13 țări din CEE, printre care România, Austria, Croația, Polonia sau Ungaria, relevă că utilizarea smartphone-ului a atins un nivel de peste 90%, lăsând în urmă folosirea tabletei sau a laptopului. E-mail-ul, internetul și social media sunt, de asemenea, în creștere cu 17% față de anul 2016.
„În ultimii trei ani, românii au adoptat constant un stil de viață digital, folosind tot mai multe unelte și funcționalități. În prezent, aproximativ 90% din populație folosește un smartphone, în creștere cu 6% față de anul 2016. Românii respondenți consideră, însă, că serviciile digitale disponibile pe piață nu sunt suficiente, în special în domenii precum educație, sănătate și transport public, unde se resimte cea mai mare nevoie de inovație digitală”, relevă autorii studiului.
Plata de pe telefonul mobil și metodele de autentificare aferente sunt folosite din ce în ce mai des de populația din România, aproape 80% din persoanele chestionate care folosesc acest tip de plată declarând că procesul de achiziție și confirmare a plății pe mobil este cea mai bună alternativă digitală. Codul transmis prin SMS pentru autorizarea tranzacțiilor realizate online este metoda preferată și cel mai des folosită pentru autentificare – de 51% dintre utilizatorii români. În același timp, autentificarea biometrică se află pe un trend ascendent în preferințele consumatorilor români, 44% dintre cei intervievați declarând că dacă ar putea să aleagă la momentul plății, ar opta pentru o metodă de autentificare biometrică. 24% din români folosesc deja autentificarea biometrică sub o formă sau alta, comparativ cu 2016, când procentul era de doar 5%.
„Retailul digital continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat, ceea ce este extrem de benefic pentru comercianții online. Suntem încântați să oferim soluția noastră Identity Check cu EMV 3DS integrat, folosindu-ne de metode de autentificare în timp real, cum sunt parolele dinamice și biometria (inclusiv amprenta, recunoașterea facială, a irisului și a vocii), pentru a oferi o experiență online mai sigură, potrivită pentru viitorul e-commerce-ului”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager, Mastercard România.
81% dintre respondenți consideră că amprenta digitală este o metodă de plată sigură. Autentificarea de tip biometric este îmbrățișată de persoane din toate categoriile de vârstă, însă tinerii sunt cei mai deschiși la această variantă. „Aș alege o metodă de autentificare ce îmi oferă cel mai mare nivel de siguranță pentru contul meu”, au declarat majoritatea respondenților.
În ceea ce privește conștientizarea asupra securității online, românii preferă ca parola lor să fie unică (52%) și ușor de ținut minte (41%). Peste jumătate dintre consumatori își memorează parola, în timp ce unul din patru respondenți o notează pe hârtie sau o salvează în telefon, deși aceste metode de memorare a parolei îi pot expune potențialelor fraude. Autentificarea biometrică vine în preîntâmpinarea acestor probleme, eliminând necesitatea memorării unor parole.
Studiul mai relevă că încrederea consumatorilor în Inteligența Artificială (AI) este în continuă creștere: 25% dintre respondenți au testat în trecut metode tehnologice bazate pe Inteligență Artificială, în timp ce 63% ar încerca unelte digitale similare în viitor. Cel mai mare procentaj de utilizare se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial