Studiu: Una din trei gospodării din România este dotată cu cel puțin un aparat de aer condiționat
Numărul 27-28, 12-25 iul. 2023 » Roza vânturilor
Circa 32% dintre gospodăriile din România dețin cel puțin un aparat de aer condiționat, iar 12% dintre români au în vedere achiziționarea, în următorul an, a unei soluții de răcire a locuinței de la un furnizor de energie, relevă un studiu recent, citat de Mediafax. Astfel, potrivit studiului realizat de E.ON, cele mai multe locuințe dotate cu aparate de aer condiționat se regăsesc în București (74%), iar cele mai puține în județul Neamț (5%).
Dintre respondenții care au indicat că intenționează ca în următorul an să achiziționeze un aparat de aer condiționat, cei mai mulți sunt din județele din sudul țării.
Vânzările de aparate de aer condiționat vor crește semnificativ în următorii ani, conform previziunilor Agenției Internaționale a Energiei (IEA), pe fondul schimbărilor climatice accentuate, iar cei care doresc să aibă răcoare în locuințe trebuie să pună accent pe eficiența energetică, astfel încât să beneficieze de confort cu un consum cât mai redus de electricitate, arată realizatorii cercetării, potrivit unui comunicat.
„De aceea, este foarte important ca la achiziționarea lor să se țină seama de eticheta energetică, pentru că un aparat de clasă A+++ poate consuma cu până la 50% mai puțină energie electrică față de un aparat de clasă C sau D. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că aparatele de aer condiționat pot consuma mai multă energie electrică dacă nu sunt amplasate corect, dacă în alegerea lor nu se ține cont de suprafața încăperii sau dacă au setată o temperatură cu mult mai scăzută față de cea exterioară”, se arată în documentul citat.
Potrivit studiului, 43% dintre respondenții chestionați spun că au cunoștință despre faptul că pot apela la furnizorul lor de energie pentru soluții de răcire a locuinței.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național