Studiu: Unul din trei zboruri programate în iunie, afectat de anularea sau modificarea orarului de zbor
Telex » Știri 28 iunie 2022
Unul din trei zboruri programate în luna iunie este afectat de anularea sau modificarea orarului de zbor, potrivit datelor unei agenții de turism online, relatează Agerpres. „La aproape jumătate de an de la finalul pandemiei și ridicarea tuturor restricțiilor, industria turismului încă mai suferă de pe urma efectelor pandemice și a pregătirii slabe a companiilor aeriene, a aeroporturilor și a tuturor companiilor implicate în procesul de operare a unui aeroport. În ciuda tuturor avertismentelor industriei din ultimul an, în prima lună a sezonului turistic de vară, industria se confruntă cu un număr uriaș de zboruri anulate sau cu un program de zbor modificat semnificativ”, se menționează în comunicat.
Astfel, conform datelor lunii iunie analizate de Vola.ro, aproximativ 28% din zboruri au fost afectate de o modificare sau anulare. „Practic 1 din 3 zboruri din luna iunie este afectat de o anulare sau modificare a orarului de zbor”, se precizează în comunicat. Potrivit datelor agenției de turism, cererea de călătorii a revenit la nivelul din 2019, însă industria a rămas blocată în pandemie.
„Factorul determinant în tot haosul aviatic din acest moment este faptul că cererea de călătorii a revenit cu un efect de bumerang mult mai mare decât a fost anticipat, însă companiile aeriene, aeroporturile și operatorii la sol nu au reușit să revină la dimensiunea și numărul de angajați post-pandemic”, subliniază sursa citată.
Astfel, începând cu luna martie a acestui an, prima lună în care călătoriile au renăscut cu adevărat după ultimul val Omicron, au existat numeroase voci care avertizau despre „haosul iminent care va cuprinde aeroporturile în această vară, toate fiind în aceeași direcție: pe măsură ce restricțiile de călătorie s-au redus, cererea a crescut rapid, poate prea repede pentru ca lanțul de aprovizionare pentru călătorii să poată face față”.
„Aeroporturile și companiile aeriene se străduiesc să angajeze mai mulți lucrători, de la piloți, personal de securitate și control la frontieră la manipulatori de bagaje, după ce mulți au plecat în timpul crizei COVID-19. Acest lucru s-a concretizat în această vară sub forma creșterii tarifelor aeriene, datorată parțial cererii de bilete de avion în creștere și parțial creșterilor înregistrate de prețul combustibilului”, se precizează în comunicat.
Reprezentanții agenției de turism susțin că, din toate semnalele de alarmă trase de evoluția industriei aeronautice, cel mai evident rămâne impactul sezonului turistic asupra situației zborului la nivel european și intercontinental.
„Dacă în luna mai aproximativ 10% dintre zboruri aveau notificări de schimbare de orar de zbor sau anulare, în luna iunie, prima lună de sezon turistic de vară, procentul acesta a urcat la 30%. Din toate notificările primite în iunie, 31% sunt pentru zboruri care au plecarea sau returul în iunie. Prin urmare, se confirmă informația că se fac foarte multe modificări/anulări în timp foarte scurt până la zbor”, se mai spune în comunicat. Potrivit sursei citate, specialiștii Vola.ro au câteva sfaturi în ceea ce privește călătoriile cu avionul din această vară, unul dintre acestea fiind „flexibilitate în călătorii”.
„Incertitudinea continuă să facă parte din realitatea călătoriilor post pandemice. Din acest motiv specialiștii Vola.ro încurajează turiștii români să fie flexibili cu programul de vacanță. Alternativa ar fi sejururile rezervate în extrasezon și evitarea aglomerației din perioada iulie-august. Septembrie-noiembrie este încă o alegere bună pentru destinațiile sud-europene și se așteaptă ca presiunea să se reducă până atunci”, susțin reprezentanții agenției.
Totodată, aceștia recomandă achiziționarea unui produs care să garanteze returnarea banilor în caz de anulare/modificare.
Reprezentanții agenției mai recomandă rezervări din timp pentru biletele ieftine și last minute pentru biletele scumpe.
„La rezervarea unui bilet de avion, specialiștii Vola.ro au identificat două scenarii generale. Dacă investiția în tarifele aeriene este destul de mică, turiștii români pot rezerva biletul de avion cu mult timp înainte. Astfel, chiar și în cazul unei modificări sau anulări nu se va pierde o sumă mare de bani. Dacă biletul de avion este scump, ideal ar fi să se rezerve cât mai aproape de plecare, chiar și în 14 zile de la plecare. Nu se va obține cel mai bun preț, dar turiștii vor avea mai multă predictibilitate. Acest lucru se datorează faptului că companiile aeriene se angajează să efectueze aceste zboruri, deoarece compensațiile impuse de UE sunt introduse pentru modificări făcute sub 14 zile”, potrivit surse citate.
O altă recomandare este reprezentată de alegerea rezervărilor de cazare cu anulare gratuită, chiar dacă uneori este mai scumpă. „Bugetul de cazare ocupă o bună parte din bugetul total al unei vacanțe, iar trendul acestui sezon este de creștere a prețurilor la toate elementele unei vacanțe, în special cazare și transport. Ideal ar fi optarea pentru variante de cazare care pot fi anulate cu câteva zile înainte de check-in”, semnalează autorii studiului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice