Studiul Deloitte România CFO Survey: Lipsa personalului calificat și presiunea pieței asupra scăderii prețurilor pentru bunuri sau servicii, principalele teme care îi preocupă pe directorii financiari
Numărul 11, 28 martie - 3 aprilie 2017 » Analize și sinteze
După un an 2016 cu creșteri accelerate și o rată scăzută a șomajului, directorii financiari din România privesc cu încredere la anul 2017, potrivit celei de-a opta ediții a studiului Deloitte CFO Survey. Astfel, 70% dintre directorii financiari români participanți la studiul Deloitte estimează venituri în creștere în 2017 și aproape jumătate estimează o creștere PIB de peste 2,6%, ceea ce îi poziționează drept cei mai optimiști din regiune. „Cu cea mai mare rată de creștere din Europa în 2016, România vine după o perioadă de stabilitate și prosperitate care anul trecut a atins vârful. Cu toate acestea, operăm într-un climat dificil, cu mulți factori de risc, care pot să încetinească economia României”, a spus Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România.
Studiul relevă că evenimente externe precum Brexit-ul au generat sentimente contradictorii, astfel că jumătate dintre directorii financiari români intervievați în cadrul CFO Survey anticipează efecte negative asupra afacerilor pe care le conduc, iar 39% ca având un impact pozitiv, în special datorită creșterii ratei retenției pe piața locală. 63% dintre directorii financiari consideră că actualul climat de business are un grad firesc de incertitudine. „Directorii financiari locali sunt mai degrabă interesați de menținerea performanțelor operaționale actuale decât dispuși să își asume activități riscante, tendință care ne așteptăm să continue”, a mai spus Ahmed Hassan.
Principalele arii care îi preocupă pe directorii financiari din România sunt lipsa personalului calificat și presiunea pieței asupra scăderii prețurilor pentru bunuri sau servicii.
Potrivit studiului, directorii financiari români sunt mai precauți și reticenți în asumarea riscurilor, întrucât 70% dintre ei consideră că nu este momentul să-și încarce bilanțurile contabile cu riscuri suplimentare. De asemenea, 74% dintre directorii financiari consideră controlul asupra costurilor drept o prioritate pentru business, iar 42,2% cred că scăderea cheltuielilor directe și indirecte este importantă.
- Majoritatea directorilor financiari din România estimează o creștere a PIB de peste 2,6% în 2017;
- 60% dintre cei intervievați estimează că indicele prețurilor de consum va crește în 2017;
- Aproape jumătate dintre directorii financiari intervievați estimează o rată scăzută a șomajului, în timp ce majoritatea anticipează că efectivele lor vor crește;
- Pentru 62,5% dintre directorii financiari, climatul de business actual are un grad normal de incertitudine;
- Pentru 42% dintre directorii financiari, scăderea cheltuielilor reprezintă o arie care îi preocupă;
- 70% dintre directorii financiari estimează venituri în creștere în 2017;
- 47% dintre directorii financiari se așteaptă la o stagnare a marjelor operaționale, un indiciu potrivit căruia companiile vor să-și mențină performanțele operaționale actuale;
- Mai bine de jumătate dintre directorii financiari intervievați au sentimente negative față de Brexit, iar 39% estimează un impact pozitiv.
A opta ediție a CFO Survey cuprinde opiniile a aproape 600 de directori financiari din 12 țări din Europa Centrală: Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Chestionarul anual înregistrează gândirea și acțiunile directorilor financiari reprezentând cele mai influente companii din Europa de Est. Studiul are în vedere preocupările directorilor financiari din următoarele arii majore: climatul de afaceri, prioritățile companiilor, priorități financiare, rolul directorului financiar.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane