SUA au fost anul trecut pe primul loc în topul partenerilor UE pentru exporturile de mărfuri
Numărul 10, 13-19 mar. 2024 » Breviar statistic
Uniunea Europeană a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii (SUA) mărfuri în valoare de 502 miliarde de euro și a importat de 344 de miliarde de euro, ceea ce a dus la crearea unui excedent de 158 de miliarde de euro pentru blocul comunitar, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Cifrele poziționează SUA pe primul loc în topul partenerilor pentru exporturile de mărfuri ale UE, Statele Unite fiind responsabile pentru 19,7% din totalul exporturilor UE. De asemenea, SUA sunt al doilea mare partener pentru importurile de bunuri ale UE (după China), fiind responsabile pentru 13,7% din totalul importurilor UE.
Excedentul comercial al UE pe relația cu SUA a variat între 81 miliarde de euro în 2013 și 166 de miliarde de euro în 2021.
În 2023, cele mai importate mărfuri din Statele Unite au fost uleiurile brute din petrol, în valoare de 42,4 miliarde de euro, o creștere de 11,4% comparativ cu 2022 (38 miliarde de euro).
Medicamentele și produsele farmaceutice au fost pe locul doi, importurile situându-se la 32,5 miliarde de euro, un avans de 36,6% comparativ cu 2022 (23,8 miliarde de euro).
Gazele naturale (lichefiate sau nu) sunt pe locul trei, valoarea totală a importurilor fiind de 26,9 miliarde de euro, un declin de 44,8% față de 2022 (48,7 miliarde de euro). Scăderea a fost cauzată doar de un recul semnificativ al prețurilor, deoarece cantitatea a crescut cu 14%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național