SUA: Numărul cererilor pentru alocații de șomaj, la cel mai redus nivel din 1969
Telex » Știri 25 martie 2022
Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocații de șomaj a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 52 de ani și jumătate, un semn al redresării pieței forței de muncă, transmit Reuters și AP, preluate de Agerpres. Departamentul Muncii din SUA a anunțat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de șomaj a scăzut cu 28.000, la 187.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 19 martie, cel mai redus nivel din septembrie 1969. De la începutul lunii ianuarie, când s-au înregistrat 900.000 de cereri pentru ajutorul de șomaj, numărul este în continuă scădere.
Analiștii se așteptau ca numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocații de șomaj să se situeze la 212.000. Soliditatea pieței forței de muncă ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să majoreze cu o jumătate de punct procentual rata dobânzii, la următoarea reuniune de politică monetară, din mai.
Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA a majorat cu un sfert de punct procentual rata dobânzii, la un interval cuprins între 0,25% și 0,50%, și a previzionat că până la finalul anului dobânda de politică monetară se va situa la un interval cuprins între 1,75% și 2%, o abordare agresivă în condițiile în care rata inflației este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
„Companiile americane nu fac concedieri deoarece știu cu ce dificultăți enorme se confruntă în găsirea de angajați. Dacă cererile pentru alocații de șomaj rămân sub 20.000 o perioadă de timp, pentru Fed va fi un imbold”, a apreciat Ryan Sweet, economist la Moody's Analytics, în Pennsylvania.
Cele mai semnificative scăderi ale numărului de cereri pentru alocații de șomaj s-au înregistrat în California, Michigan, Kentucky și Illinois.
Încă nu sunt indicii că invadarea Ucrainei de către Rusia, care a dus prețul benzinei la un nivel record în SUA, a afectat piața forței de muncă, dar perturbările din lanțurile globale de aprovizionare afectează companiile.
La finalul lunii ianuarie, existau 11,3 milioane de locuri de muncă vacante în SUA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice