SUA, principalul furnizor al Europei de țiței, motorină și gaze naturale lichefiate
Telex » Știri 28 februarie, 9:26
Statele Unite au devenit în ultimele luni principalul furnizor al Europei de țiței, motorină și gaze naturale lichefiate (GNL), profitând de reducerea importurilor de la est de Canalul Suez, provocate de atacurile de la Marea Roșie, transmite Reuters, preluată de Agerpres. "SUA sunt pe primul loc la toate materiile prime cheie pe care are nevoie să le cumpere Europa", a apreciat Viktor Katona, analist la Kpler, la un eveniment desfășurat la Londra.
Până acum în această lună, Statele Unite au livrat Europei 2,17 milioane barili pe zi (bpd) de țiței. Exporturile de motorină s-au situat la 207.000 bpd, depășind importurile din Arabia Saudită, de aproximativ 201.000 bpd. Niciun vapor încărcat cu GNL nu se află în prezent în Marea Roșie, conform datelor Kpler.
QatarEnergy, unul din cei mai mari exportatori globali de GNL, anunțase în ianuarie că nu va mai efectua transporturi prin Marea Roșie, din cauza temerilor de securitate. Anul trecut, Statele Unite au devenit cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, iar până la finalul deceniului exporturile americane ar urma să se dubleze.
Transporturile de țiței și produse prin Canalul Suez sunt cu aproximativ 30-40% mai scăzute decât în octombrie 2023, conform Kpler.
"Ideea este că țările din bazinul Atlantic fac din ce în ce mai mult comerț între ele, reprezentativ este faptul că Statele Unite au devenit cel mai mare jucător pe piața europeană", a explicat Katona. Acesta a adăugat: "Dominația SUA pe segmentul exporturilor de motorină în Europa s-ar putea diminua, în cazul în care conflictul de la Marea Roșie se domolește, ceea ce ar permite din nou transportarea combustibilului din Orientul Mijlociu și India către Europa".
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice