SUA: Rata inflației a urcat în decembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani
Telex » Știri 13 ianuarie 2022
Prețurile de consum în SUA au continuat să crească în decembrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflației din 1982, în urma majorării costurilor cu alimentele, energia și locuințele, sporind așteptările că Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe din martie majorarea dobânzilor, transmit Reuters și AP, preluate de Agerpres. Comparativ cu decembrie 2020, indicele prețurilor de consum a urcat cu 7%, cel mai semnificativ avans anual din iunie 1982 și în linie cu estimările analiștilor.
De asemenea, luna trecută indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,5%, după o expansiune de 0,8% în noiembrie, a anunțat Departamentul american al Comerțului. Anterior, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că Rezerva Federală a SUA este pregătită să facă ceea ce este necesar pentru ca inflația ridicată „să nu prindă rădăcini”. Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a urcat cu 0,6% în decembrie, după ce a crescut cu 0,5% în noiembrie. Comparativ cu decembrie 2020, inflația de bază a crescut cu 5,5%.
Totuși, economiștii încă se așteaptă la încetinirea ratei inflației după rezolvarea problemelor din lanțul de aprovizionare.
Potrivit noilor prognoze economice prezentate luna trecută de Fed, rata inflației va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 și 2,1% în 2024.
Ca urmare a combinației dintre creșterea prețurilor și gradul solid de ocupare, oficialii Fed cred că dobânda de bază va trebui să crească de la nivelul apropiat de zero unde este acum până la 0,90% la finele lui 2022. Aceasta ar demara un ciclu de înăsprire a politicii monetare care ar face ca dobânda de bază a Fed să urce la 1,6% în 2023 și 2,1% în 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice