SUA: Rata inflației a urcat în ianuarie la cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani
Numărul 8, 2-8 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Indicele anual al prețurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenție de Rezerva Federală (Fed), a urcat la 6,1% în ianuarie, cel mai semnificativ avans anual din februarie 1982, după o creștere de până la 5,8% în decembrie, transmite AP, preluată de Agerpres. Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a urcat la 5,2% în ianuarie, cea mai mare creștere din aprilie 1983, după un avans de până la 4,9% în decembrie, a anunțat Departamentul american al Comerțului.
Este cea mai recentă dovadă că americanii se confruntă cu o creștere semnificativă a prețurilor, fenomen care probabil se va înrăutăți în urma invadării Ucrainei de către Rusia.
Cheltuielile robuste de consum, combinate cu deficitul de forță de muncă și perturbările din lanțurile de aprovizionare, au dus la cel mai ridicat nivel al inflației din ultimele patru decenii, o povară pentru gospodăriile din SUA, care sunt afectate de costurile ridicate ale alimentelor, combustibililor și chiriilor.
Analiștii se așteaptă ca rata inflației să rămână la un nivel ridicat și posibil să accelereze în următoarele luni, în special dacă vor fi perturbate exporturile de gaze și de petrol în urma invaziei.
Potrivit noilor prognoze economice prezentate de Fed, inflația va urca la 2,6% anul acesta, mai mult decât avansul de 2,2% prognozat în septembrie, dar ulterior va scădea la 2,3% în 2023 și 2,1% în 2024.
Ca urmare a combinației dintre creșterea prețurilor și gradul solid de ocupare, oficialii Fed cred că dobânda de bază va trebui să crească de la nivelul apropiat de zero unde este acum până la 0,90% la finele lui 2022. Aceasta ar demara un ciclu de înăsprire a politicii monetare care ar face ca dobânda de bază a Fed să urce la 1,6% în 2023 și 2,1% în 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane