SUA și China se detașează ca lideri în investițiile în cercetare și dezvoltare
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Lumea în care trăim
Cheltuielile dedicate cercetării și numărul cercetătorilor au crescut în lume între anii 2014 și 2018, dar cu mari disparități între state și continente, potrivit unui raport publicat de UNESCO, ce evidențiază consolidarea leadership-ului SUA și al Chinei la acest capitol, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Conform documentului intitulat „Cursa contracronometru pentru o dezvoltare mai inteligentă” („The race against time for smarter development”), cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare (R&D) au crescut la scară mondială cu 19% în perioada menționată, în timp ce numărul cercetătorilor s-a majorat cu 13,7%.
Raportul subliniază că numai Statelor Unite și Chinei le revin împreună aproape două treimi din această creștere (63%), iar circa patru cincimi dintre statele lumii investesc în cercetarea științifică mai puțin de 1% din PIB.
În anul 2018, Statele Unite au investit în cercetare și dezvoltare 2,84% din PIB, iar China 2,19%. Uniunea Europeană se plasează în urma lor, cu investiții în acest domeniu la nivelul a 2,03% din PIB.
UNESCO constată faptul că inteligența artificială și robotica sunt domenii deosebit de dinamice, cu circa 150.000 de articole științifice publicate în anul 2019, fiind remarcată, de asemenea, o creștere a contribuției țărilor cu venituri mici și medii în elaborarea acestora, de la 12,8% în anul 2015 la 25,3% în 2019.
Pe de altă parte, domeniul energiilor regenerabile încă este puțin explorat, cu numai 2,5% din publicațiile științifice din 2019.
„Provocările actuale, fie că sunt legate de schimbările climatice, pierderea biodiversității, deteriorarea sănătății oceanelor sau de pandemii, sunt acum planetare și, prin urmare, necesită mobilizarea oamenilor de știință și a cercetătorilor din lumea întreagă”, subliniază directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.
Autorii raportului mai semnalează și slaba prezență feminină în activitatea de cercetare, în domeniul inteligenței artificiale numai 22% dintre angajați fiind femei, ceea ce, în opinia lor, constituie „un impediment care nu este doar actual, ci și viitor, întrucât nu putem accepta ca știința viitorului să reproducă sau chiar să amplifice inegalitățile societății”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane