Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Eveniment
Cel puțin trei momente înscrise în cronica actualității cultural-artistice au darul să inducă un sentiment tonic, optimist, în societatea noastră, confruntată cu numeroase riscuri și incertitudini. Mai ales atunci când informațiile privesc cele mai diverse sfere creative, cu ecoul lor în lume, ele întrețin speranța că este nu numai necesar, ci și posibil să se îmbunătățească performanțele care atestă că viața noastră cotidiană capătă noi dimensiuni ale cunoașterii și afirmării valorilor autentice.
Astfel, prima informație include aproape toate elementele evocate și se referă la faptul că Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Municipiul Iași în rândurile orașelor creative. Acest fapt este determinat de angajamentul puternic al capitalei Moldovei în procesul de valorificare a culturii, ca parte a strategiei de dezvoltare a practicilor inovatoare în planificarea urbană centrată pe om. Principalul factor care a inclus Iașiul pe această listă a UNESCO îl constituie succesul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) care, de 11 ediții, antrenează sute și sute de profesioniști din domeniul cultural – scriitori, traducători, editori, organizatori de festivaluri, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști în realizarea unui proiect al Muzeului Literaturii Iași, finanțat de Consiliul Județean și organizat sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în vederea stimulării tot mai puternice a șapte domenii creative – meșteșuguri și artă populară, design, film, gastronomie, literatură, media și muzică.
Al doilea fapt demn de reținut este includerea pe lista UNESCO a Castrului Arutela de la Călimănești, cea mai cunoscută fortificație romană din județul Vâlcea, aflată pe limita de sud a Daciei, pe vechiul drum al Oltului. Autoritățile locale au anunțat că au și un proiect de amenajare a Castrului cu fonduri europene. Reamintim că acest monument istoric a făcut parte din Limes Alutanus, o linie de fortificații ridicate de romani în vederea apărării de invaziile triburilor barbare. Potrivit reprezentanților Direcției de Cultură Vâlcea, zona a fost cercetată și delimitată în această vară de o comisie de arheologi britanici sub egida UNESCO. Cercetarea a fost derulată în cadrul Programului Național Limes care urmărește tocmai înscrierea frontierelor romane de pe teritoriul României în patrimoniul universal.
A treia informație vizează inaugurarea la sediul central UNESCO din Paris a tapiseriei „Îngeri și avioane”, realizată de artistul plastic Mircea Cantor, operă de artă de o mare valoare care reprezintă prima donație românească de frescă expusă permanent în holul principal al amintitului sediu. România a făcut această donație în contextul marcării a 65 de ani de la aderarea țării noastre la UNESCO, tapiseria „Îngeri și avioane” având la bază tehnicile tradiționale de realizare a scoarței, element înscris în Lista Patrimoniul Imaterial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
Cum se vede, momentele consemnate atestă modul în care permanent valorile culturii noastre naționale capătă noi și importante recunoașteri pe plan european și mondial, ceea ce constituie motive de legitimă satisfacție pentru noi, toți, cei ce trăim în spațiul carpato-danubiano-pontic, profund interesați ca valorile noastre naționale să fie tot mai bine cunoscute și apreciate în lumea în care trăim.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice