Subiecte de neevitat
Numărul 3, 12-18 aprilie 2016 » Comentariul ediției
Când mai toată lumea fierbe sub impactul unor informații imposibil de ignorat, există riscul ca subiecte care țin de viața cotidiană, mai ales de profesie, să pară de-a dreptul nimicuri, reziduuri ale rutinei, ale obișnuințelor. Chiar așa: pot fi evitate – dat fiind interesul public major – subiecte precum cele legate de banii murdari depuși în Panama, tentativele de compromitere a procurorului-șef al DNA, cazurile de mare corupție cu implicarea unor politicieni de prim rang, demersurile pentru schimbarea reglementărilor referitoare la interceptări, legate de combaterea (de fapt, de prevenirea) actelor de terorism? Enumerarea poate continua.
Așadar, nu există zi lăsată de Dumnezeu în care o știre dintre cele numite „bombă” să nu estompeze, să nu ducă în zona uitării o altă știre „bombă”. În acest fel, nu numai că nu ne plictisim, ci avem tot timpul nervii întinși la maximum, iar sentimentul general este acela de nesiguranță și chiar de teamă. Cu un asemenea sentiment nu te joci, deoarece constituie o amenințare directă la însăși existența societății. Ar fi, însă, absurd să se pretindă presei – și aici, cu toată modestia, se cuvine să includem și publicația noastră, CECCAR Business Magazine – să nu transmită, prin mijloacele ei specifice, informații care zguduie țara și chiar lumea întreagă. Marea problemă este, totuși, aceea a publicului receptor, adică măsura în care manipularea știrilor poate și, până la urmă, reușește să abată atenția de la ceea ce este, cu adevărat, important.
Cu toate rezervele care se impun, nu există, în momentul de față, alt mijloc mai bun de măsurare a adevăratului interes public decât sondajele de opinie efectuate de institute sau instituții specializate. Nu exclud – nici în cazul unora dintre ele – intenții clare de manipulare, mai cu seamă că ne aflăm într-un an electoral dur, dacă nu chiar extrem de dur. Dar cred și în posibilitatea unor cercetători din domeniul sociologiei atât de înrudit, atât de strâns legat de economie, inclusiv de știința și arta de a interpreta corect cifrele. Le menționez și pe cele care măsoară (la propriu) stările de spirit ale populației.
În plină desfășurare a amintitelor știri „bombă”, un sondaj de opinie derulat de INSCOP are darul să clarifice, fie și numai parțial, ceea ce am anunțat, la început, în termeni teoretici: impactul informațiilor „bombă”. La întrebarea formulată astfel: „Care este cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru dvs. în acest moment?”, s-au primit răspunsuri cât se poate de concludente. Iată câteva. Pe primul loc, cu o pondere de 20 de procente din totalul persoanelor chestionate, s-a situat înrăutățirea stării de sănătate. Nu este un rezultat imprevizibil, însă relevanța lui crește în conjunctura amintită, adică a tipului de impact al evenimentelor care țin capul de afiș în presă. Pe locul al doilea, cu o pondere de 17,8%, se află diminuarea veniturilor. Deci se reconfirmă valabilitatea zicalei cu cămașa care este mai aproape de corp decât orice altceva. Abia pe locul al treilea se află un subiect, de asemenea, de neevitat, și anume posibilitatea unui conflict în zonă (17,3%). Urmează pierderea locului de muncă, creșterea prețurilor. Pe locul al șaselea se găsește tema instabilității politice, pentru a fi menționate, în continuare, producerea unor calamități naturale și deteriorarea mediului înconjurător.
Prin urmare, acestea sunt sursele reale de îngrijorare. Cel puțin, așa cum o confirmă sondajul de opinie. Va fi foarte interesant dacă vom pune față-n față răspunsurile menționate cu altele care vizează întrebarea: „Ce credeți că ar trebui să reprezinte prioritatea numărul 1 pentru instituțiile statului?”. Iată – și aici – ierarhizarea opiniilor. Pe primul loc, cu o pondere mare, de 45,8%, se află creșterea economiei și crearea de locuri de muncă. Este o opinie care ne ajută să revenim cu picioarele pe pământ. Aproape jumătate dintre concetățenii noștri apreciază că de starea economiei, de capacitatea ei de a crea locuri de muncă depind esențial condițiile de trai, calitatea vieții. Este de prisos să mai subliniez că în acest răspuns factorii decidenți la nivel național găsesc și principala rațiune a locului pe care îl ocupă în instituțiile statului.
În ordine, mai sunt menționate combaterea corupției, îmbunătățirea asistenței medicale, reducerea inegalităților dintre săraci și bogați, apărarea țării împotriva amenințărilor externe și altele. Sigur, analiza mai aprofundată a sondajului de opinie ar scoate în evidență și alte elemente de interes. M-am limitat la cele semnalate deoarece, astfel, avem reconfirmarea faptului că pe prim-plan concetățenii noștri pun problemele lor existențiale, nu știrile „bombă”, cele care doar aparent au cel mai mare impact informațional. O vorbă străveche spune că „nu tot ceea ce strălucește este aur”. Cam așa stau lucrurile și cu știrile de... neevitat. Să nu luăm aparența drept esență.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane