Card Cadou Edenred - oferă un cadou personalizat la ocazii speciale
„Succesul ni-l clădim în fiecare zi, prin muncă, prin studiul continuu, prin experiența pe care o acumulăm”

„Succesul ni-l clădim în fiecare zi, prin muncă, prin studiul continuu, prin experiența pe care o acumulăm”

Numărul 22, 12-18 iunie 2018  »  Cariere. Drumul spre performanță

Interviu cu Magdalena Violeta Iftode, expert contabil judiciar, membru titular al Consiliului Filialei CECCAR Neamț

Alexandra Rizea: Vă propunem să începem interviul cu o retrospectivă a principalelor etape din devenirea și afirmarea dvs. profesională.

Magdalena Violeta Iftode: De multe ori, viața ne rezervă surprize, oportunități și provocări care ne determină să identificăm și să optăm pentru soluțiile pe care le considerăm a fi cele mai bune. Așa a fost și în cazul alegerii  profesiei de expert contabil, pe care am îmbrățișat-o atât rațional, cât și în plan afectiv. La început, chiar din anii de liceu – pe atunci, înainte de 1990, în multe cazuri carierele se „construiau” încă din faza preuniversitară – îmi doream să devin profesor. Cu timpul, însă, m-am orientat spre domeniile științifico-tehnice. Astfel, în anul 1997, am absolvit  Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Chimie. În acest fel, în contactul direct cu economia reală, am beneficiat – asemenea multor altor specialiști din diverse domenii – de „lecții” deosebit de utile, care ne-au permis să fim, cum se spune, „cu picioarele pe pământ”, să înțelegem mai bine unde și cum putem să ne împlinim aspirațiile, să devenim cu adevărat utili. În acest fel, am ajuns la concluzia că trebuie să-mi completez cunoștințele, ceea ce a reprezentat un obiectiv împlinit în anul 2008, când am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Contabilitatea și Informatica de Gestiune, tot la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Sigur, a fost o opțiune de cea mai mare importanță, care confirmă și reconfirmă un adevăr esențial, și anume că realitățile, confruntarea cu dificultățile vieții de zi cu zi oferă termeni de comparație care permit să se opteze pentru o anumită direcție în formarea profesională a fiecăruia.

Cu siguranță, în esență este vorba despre modul în care viața, în cazul meu economia reală, te orientează astfel încât să-ți „descoperi” vocația, exact cea care face legătura dintre carieră și destin…. Însă, tot practica este cea care confirmă dacă ai sau nu chemarea pentru o anumită profesie. În ceea ce mă privește, am constatat că am această chemare și, în consecință, m-am străduit să mă perfecționez continuu sub aspect profesional. În iunie 2009 am absolvit cursurile academice postuniversare de management-marketing ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași  – „SCOP 2M”, specializarea  Administrarea Afacerilor. În iunie 2014 am obținut calificarea de expert contabil –  devenind membru activ al CECCAR și, începând cu anul 2018, prin votul acordat de Adunarea Generală, am devenit  membru titular  al Consiliului Filialei  CECCAR Neamț.

Ce considerați că a fost și este mai important în exercitarea profesiei contabile, pornind de la propria dvs. experiență?

Dobândirea calificării de expert contabil  nu este suficientă pentru a ține pasul cu evoluția profesiei la nivel național și internațional. Trebuie să fim în permanență antrenați într-un program de formare continuă, nu impus, ci autoimpus. Am considerat și consider că lărgirea ariei de acțiune nu poate duce decât la progres, la nivel personal, precum și la nivelul clienților noștri. Mediul de afaceri, precum și ceilalți participanți la viața economico-socială, publicul larg, așteaptă ca toți profesioniștii contabili să posede cunoștințe de specialitate solide, în special în materie de fiscalitate. Pentru a ne exercita profesia în mod corespunzător avem obligația de a ne menține și dezvolta permanent cunoștințele și aptitudinile pe care realitățile economico-sociale le impun cu necesitate. După cum este bine cunoscut, expertul contabil transmite clienților „tainele” profesiei noastre, în exercitarea căreia cifrele vorbesc mai mult decât cuvintele, fapt confirmat de adevărul potrivit căruia nimeni nu a dat greș în afaceri dacă a socotit prea mult. Bineînțeles, totul bazat pe raționamentele științifice și, nu în ultimul rând, pe un comportament etic exemplar.

În contextul pe care l-ați creionat, ce loc și rol atribuiți calității de membru al CECCAR, atât în ceea ce vă privește, cât și pe ansamblul membrilor din filială și din întreaga țară, în asigurarea progresului profesiei contabile?

Nu e ușor sa fii contabil, în adevăratul înțeles al cuvântului, dar sunt convinsă că cititorii publicației CECCAR Business Magazine știu din proprie experiență cât de frumoasă este profesia noastră. Profesia contabilă are o istorie bogată, de adaptări și schimbări, fiind deseori antemergătoare în ansamblul proceselor și fenomenelor înnoitoare din economie, din întreaga societate. Profesia de expert contabil înseamnă o treaptă nouă, specializată, performantă și – de ce nu? – de succes. În acest context, după îmbrățișarea profesiei de expert contabil, am trecut pragul spre mult doritul și necesarul succes. Ce vom face după acest moment depinde de fiecare dintre noi. Succesul ni-l clădim în fiecare zi, prin muncă, prin studiul continuu, prin experiența pe care o acumulăm. Succesul însemnă pentru unii să dețină funcții și onoruri, pentru alții să câștige averi, pentru alții să facă parte din elita profesioniștilor și chiar toate la un loc, prin pregătirea lor. Prin urmare, profesia de expert contabil este fundația unei cariere de succes. Sunt convinsă că expertul contabil bine pregătit va avea totdeauna un cuvânt important de spus în economie, în societate. Acest rol se poate împlini doar împreună, cu colegii din CECCAR, pe fondul conceptului de organism reprezentativ al profesiei contabile din România, autonom, neguvernamental, de interes public. Facem parte dintr-o organizație respectată pe plan regional, european și mondial, o organizație care are forța și capacitatea de a prelua și transpune în norme naționale, în practică, standardele internaționale din domeniul profesiei noastre.

Aceste și considerente ne sugerează să vă propunem și abordarea unei alte teme, respectiv modalitățile prin care Filiala CECCAR Neamț își orientează activitatea conform cerințelor membrilor, în special în domeniul pregătirii profesionale continue.

Conform legii, pentru exercitarea profesiei ai obligații precise. Una, desigur, foarte importantă este aceea de a participa la programul de formare profesională continuă, care este orientat de standardele internaționale și transpus în standardele naționale. Pe această bază, profesioniștii contabili sunt principalii furnizori de servicii integrate, inclusiv de servicii cu caracter fiscal, în condițiile respectării unui Cod etic cu adevărat exemplar. Unul dintre obiectivele principale ale unui profesionist contabil este acela de a ajuta clienții să se conformeze eficient cerințelor de raportare și completare a declarațiilor de impozite în țările în care dețin active și să își optimizeze impozitele viitoare prin planificare și consultanță corespunzătoare.  Prin calitatea mea de expert contabil și membru titular al Filialei Neamț, am avut oportunitatea de a participa la numeroase acțiuni organizate de CECCAR, respectiv adunări generale, conferințe naționale, Ziua Națională a Contabilului Român, evenimente care au contribuit – la rândul lor – în mod semnificativ la promovarea unui comportament de natură să inspire încredere și respect, dat fiind faptul că principiile și normele deontologice au devenit un mod de viață.

Care sunt acțiunile promovate de Filiala CECCAR Neamț în vederea întăririi relațiilor cu autoritățile locale, cu alte organizații profesionale, cu exponenții economiei reale, atât pentru atingerea unor obiective economico-sociale la nivel teritorial, cât și pentru consolidarea pozițiilor membrilor pe piața serviciilor contabile?

Pentru atingerea unor obiective economico-sociale la nivel teritorial, au fost organizate numeroase acțiuni, în colaborare cu Agenția Județeană a Finanțelor Publice și Inspectoratul Teritorial de Muncă, pe teme care țin mai ales de recentele modificări aduse Codului fiscal, precum și cu reprezentanți ai Tribunalului Neamț despre întocmirea expertizelor contabil-judiciare. Astfel de acțiuni  au contribuit la clarificarea, la corecta înțelegere a proceselor și fenomenelor din economia reală, precum și a legislației și metodologiilor de aplicare,  asigurându-se  premise favorabile adoptării de decizii de la nivel de firmă până la structurile județene. Importante sunt și mesele rotunde organizate de conducerea Filialei CECCAR Neamț, precum și acele acțiuni desfășurate la centru și în diverse alte localități, prin care membrii noștri participă la discuții deschise, consacrate problemelor, spețelor cu care ne confruntăm, pe considerentul că mai multe minți pot da soluții optime. Totodată, avem prilejul să ne cunoaștem mai bine și să ne ajutăm reciproc. Pot afirma că, prin aceste acțiuni ale Filialei CECCAR Neamț, suntem legați într-o autentică unitate, ne cunoaștem între noi, ne zâmbim, ne ajutăm și ne sfătuim cu drag.

Pentru că ați abordat tema pregătirii permanente, ca o condiție esențială în vederea obținerii de performanțe în profesie, vă propunem, în încheiere, să menționați câteva dintre provocările și oportunitățile pe care era digitală le aduce în activitatea experților contabili și contabililor autorizați.

Dacă ne gândim la prezent și viitor, avem datoria să ținem seama în cel mai înalt grad de schimbările care, inevitabil, vor influența și profesia contabilă. Contabilitatea este chemată să răspundă tuturor acestor schimbări. Trebuie, însă, să le anticipăm prin scoaterea în evidență mai ales a provocărilor pe care le prezintă pentru profesia noastră și, în același timp, să ajutăm mediul de afaceri să se adapteze la cerințele zilei de mâine. Nu ne putem imagina viitorul contabilității în afara erei digitale, iar pregătirea pe care o parcurg experții contabili și contabilii autorizați pentru a face față acestor cerințe este de o importanță covârșitoare. În piața serviciilor contabile, cine va reuși să se adapteze noilor cerințe, noilor tehnologii va face față cu succes provocărilor, va atinge performanța. Bineînțeles – ca și în legile care guvernează UNIVERSUL – totdeauna trebuie să existe constante. Consider că una dintre aceste constante trebuie să fie „respectarea necondiționată a normelor de etică profesională”.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.