Suedia a început să testeze prima monedă digitală emisă de o bancă centrală
Numărul 7, 25 feb. - 2 mar. 2020 » Conectarea la era digitală
Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a anunțat că a început să testeze o monedă digitală denumită e-krona, ceea ce duce această țară cu un pas mai aproape de crearea primei monede digitale emise de o bancă centrală, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Suedia este deja țara cu cea mai mică dependență de numerar din lume, ceea ce îi permite să fie un adevărat test al hârtiei de turnesol când vine vorba despre modul în care pot reacționa băncile centrale la faptul că oamenii utilizează din ce în ce mai puțin banii tipăriți.
Riksbank a subliniat că nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la emiterea unei monede digitale e-krona, adăugând că testul-pilot, care este derulat în colaborare cu firma de consultanță Accenture, va simula utilizarea e-krona „într-un mediu de testare izolat”. Testul-pilot se va derula până în luna februarie 2021 și va utiliza tehnologia block chain, a adăugat Riksbank.
„Scopul proiectului este de a arăta cum ar putea fi utilizată e-krona de publicul larg”, a informat Riksbank, într-un comunicat de presă.
În luna ianuarie a acestui an, șase dintre cele mai mari bănci centrale ale lumii (printre care și Banca Centrală a Suediei) au căzut de acord să facă schimb de cunoștințe și expertiză cu privire la posibilitatea emiterii propriilor monede digitale.
Monedele digitale emise de băncile centrale sunt bani tradiționali, dar în format digital, emiși și controlați de banca centrală a unei țări. În contrast, criptomonedele (precum bitcoin) sunt produse în urma unor procedee matematice complexe și sunt controlate de comunități online fără legături între ele, în locul unui organism centralizat.
Scăderea gradului de utilizare a numerarului și competiția oferită de monedele alternative, precum proiectul rețelei sociale Facebook de a introduce o nouă criptomonedă, denumită Libra, au determinat băncile centrale din întreaga lume să analizeze posibilitatea de a emite propriile lor monede digitale.
Datele publicate de Riksbank arată că în anul 2018 doar 1% din Produsul Intern Brut al Suediei exista sub formă de bancnote, comparativ cu 11% în zona euro, 8% în SUA și 4% în Marea Britanie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice