Suedia accelerează testarea propriei monede digitale
Numărul 21-22, 2-15 iun. 2021 » Conectarea la era digitală
Aceasta ar putea fi prima monedă digitală bancară centrală din lume care va fi disponibilă publicului
Banca Centrală a Suediei (Riksbank) a anunțat că va colabora cu creditorul comercial Handelsbanken la testele privind modul în care propusa monedă digitală a țării, e-krona, ar putea gestiona plățile în lumea reală, transmite Reuters, preluată de Agerpres. În prezent, Banca Centrală a Suediei derulează un proiect pilot, în parteneriat cu firma Accenture Plc, ce vizează introducerea unei coroane electronice care să aibă la bază aceeași tehnologie blockchain cu cea utilizată de alte monede digitale, precum Bitcoin.
Suedia a fost una dintre primele țări din lume care a analizat posibilitatea introducerii unei monede digitale și, totodată, este statul cu cel mai redus grad de utilizare a numerarului.
Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului și ca un mod de a accelera plățile interne și externe.
„Proiectul e-krona se dezvoltă, de la simulare la cooperarea cu participanții externi în mediul de testare”, se arată în comunicatul Riksbank.
Instituția anunța în aprilie că va introduce anul viitor băncile în testarea modului în care e-krona ar putea gestiona plățile comerciale și de retail în lumea reală. Până acum, programul pilot e-krona a fost doar simulat de Riksbank, dar va fi extins în următoarea sa fază prin includerea altor participanți, cum ar fi băncile comerciale.
„Pentru Handelsbanken, proiectul reprezintă oportunitatea de a participa la ceea ce ar putea fi prima monedă digitală bancară centrală din lume care va fi disponibilă publicului”, se arată în comunicatul creditorului suedez.
Și Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat.
Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilității tehnice a emiterii, distribuirii și răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcții detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deținută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.
Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lansa un program-pilot care implică furnizori de servicii de plată și utilizatorii finali. „Deși în prezent nu va fi modificată strategia BoJ și nu va fi emisă o monedă digitală bancară centrală, credem că inițierea de experimente în acest stadiu este un pas necesar”, a afirmat Shinichi Uchida, directorul general al Băncii Japoniei.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial