Sunetul muzicii pe traseul Paris-București
Numărul 4, 5-11 febr. 2019 » Eveniment
O sală de concerte care găzduiește peste 3.000 de melomani oferă, incontestabil, o imagine impresionantă, iar dacă respectiva imagine este însoțită de sunet (piese ale concertului și reacția publicului, prin aplauze și repetate scandări „Bravo!”), impresia privitorului se transformă în emoții deosebit de puternice. Este exact ceea ce s-a întâmplat zilele trecute, la Paris, în prestigioasa sală modernă de spectacole și concerte Grand Rex, eveniment în centrul căruia s-a aflat compozitorul și dirijorul de origine română, care se bucură de o binemeritată faimă internațională, Vladimir Cosma.
Concertul extraordinar organizat de gazde, împreună cu Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român de la Paris, a atras interesul în primul rând, prin „capul de afiș” al evenimentului, Vladimir Cosma, stabilit cu mulți ani în urmă în Orașul Luminilor. Membru al unei familii de muzicieni care s-a afirmat în România în secolul trecut, Vladimir Cosma a dobândit recunoașterea mondială pentru muzica pe care a compus-o în special în cazul unor filme dintre cele mai îndrăgite în toată lumea. Vladimir Cosma are în palmaresul său două premii César pentru cea mai bună muzică de film și două premii 7 d'Or pentru cea mai bună muzică destinată unor producții de televiziune.
Este de remarcat că toate creațiile sale conțin „motive” ale muzicii populare românești, ceea ce i-a conferit lui Vladimir Cosma statutul de veritabil „ambasador” al culturii noastre naționale pe aproape toate meridianele planetei.
Meritele sale deosebite au fost consacrate de amintitele premii de top, precum și de numeroase alte distincții ale unor foruri muzicale din Franța și din alte țări. Totodată, Vladimir Cosma a fost distins cu Ordinul Mare ofițer al Meritului Cultural Român, cu cel de Cavaler al Ordinului Național francez Legiunea de onoare și de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor acordat de Ministerul francez al Culturii.
Concertul extraordinar s-a bucurat, cum era de așteptat, de mare succes. Personalități franceze din cele mai diverse domenii au ținut să fie prezente și, la solicitarea presei, au făcut declarații deosebit de elogioase la adresa lui Vladimir Cosma și a României, cu accent pe creațiile cultural-artistice care – pe măsură ce sunt mai bine cunoscute – sunt considerate drept contribuții de înalt prestigiu la îmbogățirea continuă a culturii universale.
Manifestarea despre care relatăm s-a înscris în programul amplu și complex al Președinției României la Consiliul UE, program care are drept componentă importantă Semestrul româno-francez, marcat de numeroase evenimente cultural-artistice. Per ansamblu, însă, indiferent de zona de pe glob vizată, programul celor șase luni de Președinție a României la Consiliul UE reprezintă elementele menite să facă mai bine cunoscute contribuțiile românilor din țară și din Diaspora la progresul civilizației. Conaționalii noștri, de la laureați ai Premiului Nobel până la „vedete” care au scris pagini importante de istorie în tenis și gimnastică, în atletism și scrimă, în alte sporturi, de la compozitori și interpreți celebri până la specialiști din cele mai moderne domenii ale științei și tehnicii, întreaga pleiadă care constituie expresia a ceea ce a fost și este mai bun în elita României dovedește, cu prisosință, că ocupăm un loc prestigios în lumea caracterizată prin deschidere spre tot ceea ce este valoros în creația umană. Concertul extraordinar de la Paris n-a făcut altceva decât să reconfirme acest incontestabil adevăr.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial