Surse alternative de finanțare și investiții transfrontaliere fără obstacole
Numărul 10, 20-26 martie 2018 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a formulat o serie de propuneri ce au în vedere promovarea surselor alternative de finanțare și eliminarea barierelor din calea investițiilor transfrontaliere. „Pornind de la progresele deja înregistrate de la lansarea uniunii piețelor de capital în 2015, noile propuneri vor stimula piața transfrontalieră a fondurilor de investiții, vor promova piața UE a obligațiunilor garantate ca sursă de finanțare pe termen lung și vor asigura investitorilor o mai mare certitudine în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere cu valori mobiliare și creanțe. Uniunea piețelor de capital (…) are ca obiectiv mobilizarea și canalizarea capitalului către toate întreprinderile din UE, în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile), care au nevoie de resurse pentru a se extinde și a prospera”, precizează CE, într-un comunicat.
Reprezentanții Executivului de la Bruxelles apreciază că adoptarea rapidă a acestor propuneri de către Parlamentul European și Consiliu le va permite întreprinderilor și investitorilor să beneficieze mai mult de oportunitățile oferite de piața unică. „Noile norme vor facilita accesul IMM-urilor la credite și vor promova investițiile transfrontaliere. Dorim să oferim securitate juridică și să eliminăm riscurile juridice în cesionarea transfrontalieră a creanțelor, precum și în tranzacțiile care sunt importante pentru finanțarea IMM-urilor” , a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.
Propunerile Comisiei au în vedere:
Obligațiunile garantate europene
Comisia a propus norme comune – prevăzute într-o directivă și într-un regulament – privind obligațiunile garantate. Cu o valoare emisă de 2.100 miliarde euro, acestea alcătuiesc în prezent una dintre cele mai mari piețe ale titlurilor de datorie din UE. Băncile europene sunt lideri mondiali pe această piață, care reprezintă o sursă importantă de finanțare pe termen lung în numeroase state membre ale UE.
Obligațiunile garantate sunt instrumente financiare acoperite de un grup separat de împrumuturi. Acestea sunt considerate benefice nu numai pentru că finanțează împrumuturi eficace din punctul de vedere al costurilor, ci și pentru că sunt deosebit de sigure. Cu toate acestea, piața UE este fragmentată actualmente de frontierele naționale, existând diferențe între statele membre.
Normele propuse se bazează pe standarde de înaltă calitate și pe cele mai bune practici. Acestea vizează creșterea gradului de utilizare a obligațiunilor garantate ca sursă de finanțare stabilă și eficace din punctul de vedere al costurilor pentru instituțiile de credit, în special pe piețele mai puțin dezvoltate. De asemenea, acestea vor pune la dispoziția investitorilor o gamă mai largă de oportunități de investiții sigure.
În același timp, propunerea vizează reducerea costurilor îndatorării pentru economie în general. Comisia estimează că valoarea anuală a economiilor globale potențiale pentru debitorii din UE s-ar situa între 1,5 miliarde euro și 1,9 miliarde euro.
Distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții
Fondurile de investiții sunt un instrument important de canalizare a economiilor private în economie și de creștere a posibilităților de finanțare pentru întreprinderi. Piața fondurilor de investiții din UE se ridică la un total de 14,3 mii de miliarde de euro. Cu toate acestea – spun reprezentanții CE –, încă nu și-a atins potențialul maxim. Puțin peste o treime (37%) din organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM ) și circa 3% din fondurile de investiții alternative (FIA) sunt înregistrate pentru vânzare în mai mult de trei state membre. Această situație este cauzată, printre altele, de barierele de reglementare care împiedică în prezent distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții.
Recenta propunere vizează înlăturarea acestor bariere pentru toate tipurile de fonduri de investiții, astfel încât distribuția transfrontalieră să devină mai simplă, mai rapidă și mai ieftină. Concurența sporită le va oferi investitorilor mai multe opțiuni și un mai bun raport calitate-preț, garantând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a investitorilor.
Legea aplicabilă tranzacțiilor transfrontaliere cu creanțe și titluri de valoare
Cesiunea unei creanțe se referă la o situație în care un creditor transmite dreptul său de a încasa o creanță unei alte persoane. Acest sistem este utilizat de întreprinderi pentru a obține lichidități și acces la credite. În prezent, nu există securitate juridică cu privire la legea națională care se aplică pentru a stabili cine deține o creanță după ce acesta a fost cesionată într-un caz transfrontalier. Noile norme propuse stabilesc clar care este legea în temeiul căreia vor fi soluționate litigiile de acest tip: ca regulă generală, ar urma să se aplice legea țării în care își au reședința obișnuită cedenții, indiferent care este statul membru ale cărui instanțe sau autorități examinează cazul. Această propunere va promova investițiile transfrontaliere, accesul la credite mai ieftine și va preveni riscurile sistemice.
Comisia a adoptat, de asemenea, o comunicare care clarifică ce lege națională se aplică pentru a stabili cine deține un titlu de valoare în cadrul unei tranzacții transfrontaliere. Securitatea juridică sporită va promova investițiile transfrontaliere, accesul la credite mai ieftine și integrarea pieței.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național