SWIFT va încerca tranzacții live ale unor monede digitale, din 2025
Numărul 40, 9-15 oct. 2024 » Conectarea la era digitală
Sistemul internațional de plăți SWIFT a informat că anul viitor va încerca tranzacții live ale unor monede digitale și active tokenizate, cel mai recent pas al integrării, până acum lente, a acestui tip de active în sistemul financiar în ansamblu, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Băncile și managerii de active explorează de câțiva ani „tokenizarea” activelor tradiționale, cum ar fi bondurile. Ei speră că prin utilizarea unităților digitale - de obicei pe baza tehnologiei blockchain - tranzacțiile vor fi mai ieftine, mai rapide și mai eficiente, inclusiv prin reducerea intermediarilor implicați în multe tranzacții.
Totuși, până acum aceste eforturi nu au obținut o susținere importantă în sistemul financiar în ansamblu.
De asemenea, aproximativ 90% dintre băncile centrale ale lumii testează monedele digitale bancare centrale (CBDC). Autoritățile monetare încearcă să ajungă la tehnologiile avansate care au permis criptomonedele, cum ar fi bitcoin.
SWIFT, care joacă un rol crucial în sistemul bancar global, va încerca tranzacții atât cu CBDC cât și cu active tokenizate. În martie, SWIFT anunțase că va lansa o nouă platformă pentru a conecta în sistemul financiar CBDC care sunt dezvoltate în prezent.
„Vedem acum că industria cere să trecem dincolo de faza de testare și să vedem într-adevăr mișcări ale activelor digitale. Vom ajunge anul viitor la acest stadiu, dar într-un mod controlat”, a afirmat Nick Kerigan, director de inovare la SWIFT.
Deși potențialul este imens, piața fragmentată pune piedici acestui tip de operații și puține inițiative au înregistrat progrese în afara propriilor sisteme interne ale băncilor. În mod similar, băncile centrale testează „wholesale CBDC”, formă a unei monede digitale bancare centrale folosită în rândul băncilor și altor instituții financiare autorizate pentru plăți interbancare și tranzacții cu instrumente financiare.
Cea mai recentă inițiativă a SWIFT implică diferite tipuri de active digitale în combinație pe diverse platforme.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național