Swiss Re: Costurile catastrofelor naturale, estimate la 250 de miliarde de dolari în 2021, la nivel global
Numărul 48-49, 22 dec. 2021 - 11 ian. 2022 » Lumea în care trăim
Costurile catastrofelor naturale la nivel mondial în 2021 s-au ridicat la circa 250 de miliarde de dolari (221 de miliarde de euro), potrivit unei prime estimări publicate de compania de reasigurare Swiss Re, în creștere cu 24% față de 2020, informează AFP și Reuters, preluate de Agerpres. În același timp, factura plătită de companiile de asigurare a fost evaluată la 105 miliarde de dolari, în creștere cu 17% în comparație cu anul precedent, a precizat reasiguratorul elvețian într-un comunicat, 2021 fiind al patrulea cel mai costisitor an pentru companiile de asigurări din 1970, în ceea ce privește acoperirea daunelor provocate de catastrofele naturale.
„În 2021, pierderile asigurate în urma dezastrelor naturale au depășit din nou media precedentă pe 10 ani”, a constatat compania de asigurări, potrivit AFP.
Peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața sau sunt în continuare date dispărute în urma dezastrelor naturale de anul acesta, notează Swiss Res. Uraganul Ida, care a provocat pagube de la New Orleans până la New York, a generat daune asigurate cuprinse între 30 și 32 de miliarde de dolari. Furtuna de iarnă Uri, care a lovit inițial Texasul, a provocat pagube în valoare de 15 miliarde de dolari.
Inundațiile din Germania și țările învecinate au dus la pagube asigurate în valoare de 13 miliarde de dolari.
Cele mai multe dintre evenimentele din 2021 au fost exacerbate de schimbările climatice, susțin oamenii de știință, care avertizează că vor urma și altele - mai severe - întrucât atmosfera Pământului va continua să se încălzească în deceniul următor și ulterior.
Cel mai costisitor an înregistrat până acum a fost 2017, când au avut loc uraganele Harvey, Irma și Maria. Locul al doilea este ocupat de 2011, când mai multe seisme puternice au lovit Japonia și Noua Zeelandă, iar pe poziția a treia se află anul 2005, când uraganul Katrina a devastat New Orleans.
Asiguratorii au majorat în anumite cazuri tarifele practicate ca rezultat al creșterii probabilității dezastrelor, iar în unele regiuni au încetat să mai ofere acoperire.
În timp ce asiguratorii avertizează asupra schimbărilor climatice și a costurile asociate, companiile de asigurări se află la rândul lor sub presiune din partea activiștilor pentru a sista asigurarea industriilor poluatoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național