Tanczos Barna: 66% din localitățile cu peste 10.000 de locuitori au sisteme de epurare și nu sunt toate funcționale
Telex » Știri 16 august 2021
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, la Odroheiu Secuiesc, că România nu stă deloc bine la problema gestionării apelor uzate, că încă din 2016 Comisia Europeană a deschis procedura de infringement pe această problemă și că abia 66% din localitățile cu peste 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, însă nici acestea nu sunt toate funcționale, relatează Agerpres. „Am vorbit la întâlnirea cu primarii despre problema gestionării apelor uzate, România nu stă bine la acest capitol, încă din 2016 avem un infringement pe această problemă. Avem trei surse de finanțare pentru a atinge nivelul dorit la nivelul Uniunii Europene și la nivelul țării. În ceea ce privește sistemul de epurare a apelor uzate, abia 66% din localitățile cu aglomerări mai mari de 10.000 de locuitori au sisteme de epurare, sisteme de canalizare, dintre care nici acestea nu sunt toate funcționale, 30% din numărul acestora este încă în fază de implementare-construire. Deci este nevoie de un efort mult mai mare, de efort finanțat prin POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare – n.r.), pe de o parte, POIM vine în sprijinul acestor sisteme și oferă peste 300 milioane de euro finanțare, vine și PNRR cu o finanțare de peste 1 miliard de euro, pentru completarea sistemelor existente, pentru sisteme noi în localități sub 200 de locuitori și creșterea gradului de conectare, racordare la sistemele existente, pentru că și acolo e o problemă, avem sisteme existente și nu avem racordări din partea cetățenilor. Și vine și noul program, pe 50 de miliarde de lei, despre care domnul ministru Cseke a vorbit zilele trecute, care vine în completarea celor două finanțări existente”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferință de presă.
Ministrul a arătat că este nevoie de efort și de programe naționale, inclusiv de programul „Anghel Saligny” anunțat de Guvernul României, pentru a termina aceste investiții și pentru a asigura sisteme de epurare a apelor uzate la nivelul fiecărei localități din România.
Într-o postare de Facebook dinaintea conferinței de presă de la Odorheiu Secuiesc, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, arăta că România are deficiențe în domeniul asigurării utilităților de bază, iar Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva țării noastre deoarece rețelele de apă și canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. „Nivelul de dezvoltare economică a unei societăți este demonstrată prin accesul la utilitățile de bază, în special accesul la rețeaua de apă potabilă și canalizare. România are deficiențe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva țării noastre deoarece rețelele de apă și canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deși Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil. În prezent, în România există fizic 2057 rețele de canalizare, din care 1260 sunt funcționale, în restul de 797 fiind lucrări în diferite stadii de execuție, iar în ceea ce privește situația dotării cu stații de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 stații de epurare, din care 714 stații de epurare funcționale și 117 stații de epurare nefuncționale (care funcționează cu deficiențe sau la care nu este racordată populația)”, a arătat Tanczos Barna.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice