Tanczos Barna: SUMAL 2.0 este folosit de peste 64.000 de utilizatori și a generat mai mult de 2, 2 milioane de avize de transport
Telex » Știri 4 august 2021
Sistemul informatic de monitorizare a trasabilității lemnului SUMAL 2.0 este folosit de peste 64.000 de utilizatori care s-au înregistrat și a generat mai mult de 2,2 milioane de avize de transport în șase luni (februarie - iulie), în creștere cu peste 10% față de același interval al anului trecut, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, citat de Agerpres. Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0 - a devenit operațional începând cu data de 31 ianuarie 2021.
Totodată, cantitatea de masă lemnoasă transportată și monitorizată prin SUMAL 2.0 a fost de 21 milioane de mc, față de 17,3 milioane mc în 2020.
„Pe lângă introducerea altor tipuri de materiale lemnoase, descurajarea transportului fără aviz este un lucru cert. Sunt din ce în ce mai puține companii care riscă să facă transport de material lemnos fără documente. Nu este sistemul perfect. Cu siguranță că vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minimum - și riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat și legea să fie respectată”, a menționat ministrul. Acesta a subliniat că numărul total de interogări prin Inspectorul Pădurii a crescut de la 631.000 la peste 858.000 în șase luni.
„Ceea ce ne bucură cel mai mult este interesul manifestat de populație, de ONG-uri și de persoanele care descarcă Inspectorul Pădurii. Este un interes crescut față de 2020. Numărul total de interogări a crescut de la 631.000 la peste 858.000 în șase luni. Parțial, aceste interogări se fac pe portalul inspectorulpădurii.ro, parțial se fac prin Inspectorul Pădurii, aplicația care se instalează pe telefon. (...) A crescut și numărul de descărcări față de anul trecut, a crescut și numărul de interogări. Acest lucru înseamnă că aproape un milion de interogări au fost efectuate în șase luni. În urma interogărilor, este foarte important să vedem rezultatul. Au fost efectuate peste 3.400 de apeluri la 112, la transporturi suspecte”, a susținut Barna Tanczos.
Ministrul a subliniat că au fost peste 3.400 de suspiciuni cu privire la transport, din care 754 au fost verificate, iar 123 au fost confirmate.
„În eficiența controlului, ne ajută foarte mult acele poze care trebuie să fie încărcate la fiecare transport, cele trei poze care urmăresc fiecare transport pe buștean - și în momentul în care cel care are aplicația în mână și verifică numărul de înmatriculare - poate să verifice și încărcătura și să vadă dacă există suspiciune sau nu cu privire la acel transport. Au fost peste 3.400 de astfel de suspiciuni din care 754 au fost verificate pentru că au fost într-adevăr considerate și de organele de control transporturi suspecte. Au fost confirmate 123 și au fost confiscate 24 de camioane, 307 mc de material lemnos. Este un control efectuat practic de zeci de mii de agenți de control, dacă personale fizice care utilizează inspectorul pădurii pot fi numiți în felul acesta. Deci, ne ajută zeci de mii de persoane fizice, zeci de ONG-uri să avem această monitorizare 24 de ore din 24 pe orice drum public al transportului și generează aceste controale care descurajează semnificativ transportul fără acte”, a adăugat el.
În opinia acestuia, implementarea noului SUMAL 2.0 descurajează tăierile ilegale de păduri și aduce beneficii multiple întregului sector forestier.
„Este un sistem prin care aducem îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește trasabilitatea. Este un sistem care aduce un amplu proces de debirocratizare, de eliminare de raportări obligatorii care se întocmeau pe hârtie, cu observația că, la acest capitol, avem mult de lucru în continuare și procesul de debirocratizare și automatizare a raportărilor trebuie să fie unul continuu, astfel încât agenții economici care desfășoară activități legale, corecte, să fie scutiți de drumurile multiple, de activitățile care se suprapun în ceea ce privește raportările periodice. SUMAL trebuie să ne ofere această posibilitatea de debirocratizare și de automatizare continuă”, a mai spus Tanczos Barna.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial