Tanczos Barna: Trebuie să găsim soluții pentru produsele second-hand; de foarte multe ori sunt, de fapt, sursă de poluare
Telex » Știri 26 august 2021
Ministerul Mediului trebuie să găsească soluții pentru produsele second-hand care, de foarte multe ori, vin cu această denumire, dar ele sunt de fapt sursă de poluare sau ajung în depozite de deșeuri, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, menționând că doar o parte ajung să fie valorificate, relatează Agerpres. „Este o luptă continuă, un fenomen generalizat la nivel european, după ce în 2015 s-a eliminat acea notificare prealabilă transferului de deșeuri dintr-un stat membru în celălalt, și trebuie să găsim soluții naționale pentru a descuraja și a elimina aceste transferuri ilegale”, a menționat ministrul Mediului, într-o conferință de presă.
El a subliniat că „fenomenul deșeurilor și fenomenul transferului de deșeuri dintr-o țară în alta există atât în România, în Ungaria, cât și în celelalte state membre”.
„Este motivul pentru care săptămâna trecută am avut în ședința de Guvern o analiză multi-instituțională pe acest fenomen, împreună cu Ministerul de Interne, cu Vama, cu Garda de Mediu, Ministerul Mediului, pentru a găsi soluții. (…) Am discutat cu colegii, inclusiv pe această temă, pe sistemul informatic care trebuie dezvoltat și pe punctele de frontieră care trebuie reduse ca număr pentru a limita accesul acestor cantități și limitarea agenților economici care au dreptul să facă tranzacții internaționale cu deșeuri. Vor veni săptămânile viitoare și notificările legislative. Este un efort comun cu celelalte ministere și cu organele de specialitate care analizează riscul la nivel național. Transfer de deșeuri pentru reciclare există între state membre peste tot. Cel mai important lucru este ca în România cantitățile care vin să nu ajungă la depozitare sau să fie aruncate”, a mai spus ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice