Țara noastră a importat, în 2023, aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Țara noastră a importat, în 2023, aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024  »  Analize și sinteze

România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin, potrivit unei analize realizate de Wines of România, platformă dedicată promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit unui comunicat al Wines of România, citat de Agerpres, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 de tone.

Comparativ cu 2022, importurile au crescut doar cu 30 de milioane de euro, de la 238 la 268 de milioane de euro. Totuși, această creștere este semnificativă față de 2021, când România a importat vin în valoare de 189 de milioane de euro. În ceea ce privește prețul, în 2023, România a importat vinuri cu 2,17 euro pe litru, cu 5% mai ieftine decât în 2022, când valoarea medie a fost de 2,26 euro pe litru, însă mai scumpe decât în 2021, când prețul plătit pe litru a fost de 1,59 euro. Valoarea exporturilor a continuat să crească ușor, ajungând de la 69 de milioane de euro în 2021, la 71,6 milioane de euro în 2022 și 72,5 milioane de euro în 2023, subliniază sursa citată.

Prețul pe litru pentru vinul exportat a continuat să evolueze, de la 1,82 euro pe litru în 2021 la 1,97 euro pe litru în 2022 și 2,09 euro pe litru anul trecut. Totuși, volumul total exportat este în continuă scădere în ultimii trei ani - de la 38.000 de tone în 2021, la 36.300 de tone în 2022 și 34.600 de tone în 2023.

"La o primă vedere, nu există o mare diferență pe piața vinului din România în ceea ce privește exporturile și importurile din ultimii doi ani. Însă, se întrevede o tendință destul de clară - o creștere a prețului mediu pe litru de vin exportat, care rămâne undeva între 5 și 7% pe an, dublată de o scădere a volumelor exportate, peste 10% diferență între 2021 și 2023. Asta înseamnă că mai mult vin premium românesc ajunge la mai multă lume și că începem să avem și consumatori pe piața internațională care revin la vinurile românești. Într-un scenariu optimist, aș spune că asistăm la momentul în care consumatorii înțeleg că România face vin bun. În orice caz, asistăm la o consolidare a poziției vinurilor premium românești, care va servi, sper, ca fundație pentru dezvoltarea viitoare", a declarat Marinela Ardelean, fondatoarea platformei Wines of România.

Pe de altă parte, potrivit acesteia, cifrele legate de importuri sunt destul de încurajatoare, mai ales în categoria de vinuri cu preț mediu, ceea ce înseamnă că România are o clasă de consumatori aflați încă la început de drum, care sunt curioși, experimentează, descoperă vinuri și regiuni noi.

"Îmi doresc, ca întotdeauna, o clasă de consumatori de vin cât mai vastă și cât mai educată în privința gustului, pentru că această comparație dintre vinurile de import și vinurile autohtone este în măsură să așeze vinul românesc pe locul meritat nu doar în lume, ci și aici, la noi acasă", a completat fondatoarea Wines of România.

În 2023, România a importat aproape 336 de tone de vin spumant din Champagne (DOP), față de aproximativ 3.300 de tone de Prosecco (DOP), însă cele două categorii de vinuri au o valoare comparabilă - 15,05 milioane de euro pentru Champagne și 14,95 milioane de euro pentru Prosecco. La aceste cifre se adaugă peste 4.000 de tone de vinuri spumoase fără DOP sau indicație geografică protejată (IGP), ceea ce înseamnă că românii au cheltuit anul trecut peste 40 de milioane de euro pentru "bule importate".

Nivelul este similar cu cel din 2022, dar semnificativ mai mare decât în 2021, când România a importat 278 de tone de Champagne (în valoare de 10,7 milioane de euro) și 2.400 de tone de Prosecco (8,6 milioane de euro).

Din punct de vedere al regiunii de proveniență, vinurile îmbuteliate în recipiente mai mici de doi litri cu denumire de origine protejată (DOP) au provenit în principal din Franța, Ungaria și Italia: Bordeaux, Tokaji, Veneto, Toscana, Sicilia, Valencia, Trentino, Alto Adige și Friuli, Valea Rhone-ului, Burgundia.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.